Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om prosjekttittel 'Videoanalyse av snowboardskader'

Videoanalyse av snowboardskader

Detaljer om prosjektet - kategori Detaljer om prosjektet - verdi
Prosjektstatus: Published
Prosjektleder: Arnhild Bakken
Veileder(e): Lars Nordsletten, Tone Bere

Beskrivelse

Snowboard har det siste tiåret vokst seg til å bli en av de ledende alpine idrettene med ca 7 millioner kjørere verden over. Risikoen for å pådra seg skader på snowboard er spesielt høy blant konkurranseutøvere på elitenivå. Skadeforekomsten blant World Cup-utøvere i snowboard har vist seg å være alarmerende høy.

Forskningsprosjektet FIS Injury Surveillance System, som er etablert ved Senter for idrettsskadeforskning (2006), har vist at en av tre utøvere pådrar seg en skade per sesong. Over 30% av skadene er alvorlige skader som fører til langvarig fravær fra idretten, og i noen tilfeller må utøveren dessverre avslutte karrieren. Kne- og hodeskader dominerer skademønsteret, og den mest hyppige skadetypen er ledd- og ligamentskader.

For å kunne redusere risikoen for skader blant World Cup-utøvere, må vi vite hvorfor og hvordan skader skjer. Det finnes foreløpig ingen dokumentasjon på dette området.

 

Formålet med denne studien er derfor å gi en detaljert beskrivelse av skadesituasjoner og skademekanismer blant World Cup-utøvere i snowboard.

 

Metode

Videoanalyse vil bli kombinert med skaderegistrering for å få mest mulig fullstendig skadeinformasjon. Videoopptak av skader rapportert gjennom FIS Injury Surveillance System vil bli samlet inn retrospektivt for perioden 2006-2010. Videoopptakene vil bli analysert visuelt av to-tre uavhengige eksperter, og det vil bli utarbeidet et analyseskjema for å studere skadesituasjoner og skademekanismer. Dette skal inkludere blant annet forhold i omgivelsene, utøverens kjøresituasjon og beskrivelse av kroppens bevegelser. 

Resultatene fra denne studien vil gi viktig kunnskap om hvorfor og hvordan skader skjer, noe som er essensielt for å kunne iverksette effektive forebyggende tiltak.