Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om prosjekttittel 'Utvikling og prevalens av skader og sykdom hos unge norske håndballspillere: en treårig prospektiv oppfølgingsstudie'

Utvikling og prevalens av skader og sykdom hos unge norske håndballspillere: en treårig prospektiv oppfølgingsstudie

Detaljer om prosjektet - kategori Detaljer om prosjektet - verdi
Prosjektstatus: Ongoing
Prosjektleder: Cecilie Margrethe Nagy
Veileder(e): Grethe Myklebust, Trine Stensrud
Medarbeider(e): Live S. Luteberget, Frank Abrahamsen, Kathrin Steffen

Beskrivelse

Bakgrunn: Håndball er kjent som en av idrettene med høyest skadebyrde og prevalens. Tidlig spesialisering har vist seg å være en mulig faktor til økt skadeomfang hos unge idrettsutøvere. Det er behov for ytterligere forskning på feltet, særlig er det et behov for lengre oppfølgingsstudier.  

Formål: Formålet med prosjektet er å studere utviklingen og forekomsten av skader og sykdom blant unge norske håndballspillere i løpet av deres tre år på videregående skole (alder 15-19 år). Prosjektet innebærer en sammenlignende analyse mellom unge spillere som går på toppidrettsgymnas og offentlig videregående skole.  

Metode: Fire årskull ble fulgt alle tre årene videregående skole. Ved sesongstart hvert år ble deltakerne sin kroppssammensetning målt samt fysiske tester gjennomført (spenst, sprint, agility, utholdenhet og styrke). De har også svart på et kartleggende spørreskjema, spørreskjema rundt motivasjon og perfeksjonisme. I løpet av sesongen har deltakerne fått tilsendt et skaderegistreringsskjema hver andre uke.  

Implikasjoner:Ved å øke kunnskapen rundt utvikling, skadeprevalens og mulige variabler som påvirker skadeomfanget blant unge håndballspillere, kan man forsøke å legge til rette for å redusere antallet skader og skadebyrden hos denne populasjonen.