Informasjon om en nyhet med tittelen Vitals forskningspris i idrettsfysioterapi 2004
Vitals forskningspris i idrettsfysioterapi 2004
Introduksjon
Vitalprisen for beste forskningsprosjekt i idrettsfysioterapi blir i år tildelt fysioterapeut dr. Scient Kjersti Storheim. Prisforedraget er en del av hennes doktorgradsarbeid som er gått ut fra Norges Idrettshøgskole, Institutt for idrettslige og biologiske fag.
Kjersti Storheim (til venstre) vant Vitals forskningspris i idrettsfysioterapi 2004. Her avbildet sammen med Monica Klungeland Torstveit, vinner av årets Vitalpris
Kjersti Storheim har, sammen med kolleger fra Rikshospitalet, Bærum Trim & Fysioterapi og Norges Idrettshøgskole sammenlignet effekten av fysisk trening versus en kognitiv intervensjon med individuell samtale og veiledning, på pasienter sykmeldt for subakutte korsryggsmerter. I alt 93 pasienter fra Asker og Bærum ble inkludert i studien. Resultatene av undersøkelsen viser at treningsgruppen hadde best effekt på smerte og var mest fornøyd med behandlingen. Den kognitive gruppen hadde best effekt på funksjon, smertemestring og livskvalitet. Ingen av gruppene fikk en signifikant effekt på sykefravær.Dette styrker hypotesen om at sykmelding først og fremst påvirkes av faktorer som ligger utenfor terapeutisk og medisinsk rekkevidde.
Prosjektet er viktig på flere måter. Korsryggsmerter er den hyppigste av alle muskelskjelett plager og utgjør ca. 15% av alt sykefravær og alle nye uføretrygdede. Hvert år undersøkes og behandles mange tusen pasienter med korsryggplager i det norske helsevesen. Det er et stort og omfattende arbeid å gjennomføre en klinisk kontrollert randomisert studie og det er første gang det er gjort en vitenskapelig studie for å sammenlikne effekten av en intervensjon hovedsakelig basert på treningsfysiologiske prinsipper versus en intervensjon hovedsakelig basert på kognitive prinsipper på pasienter med korsryggsmerter 8-12 uker inn i sykemeldingsperioden. Pasientene har trent i grupper ved Bærum Trim & Fysioterapi og studien er et godt eksempel på god samhandling mellom klinikk og forskning.