Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Torbjørn Soligard og Tron Krosshaug prisvinnere på årets Idrettsmedisinsk Høstkongress

Torbjørn Soligard og Tron Krosshaug prisvinnere på årets Idrettsmedisinsk Høstkongress

Introduksjon

De to forskere fra Senter for idrettsskadeforskning vant priser både for beste publikasjon i et internasjonalt tidsskrift og for beste frie foredrag, og ble belønnet med henholdsvis kr 20 000,- og et reisestipend på kr 15 000,-.

Beste publikasjon i et internasjonalt tidsskrift

 

Hjelp 24 NIMI-prisen for beste publikasjon i et internasjonalt tidsskrift gikk til PhD stipendiaten Torbjørn Soligard og medarbeidere fra Senter for idrettsskadeforskning.

 

I konkurranse med fem andre bidrag av høy kvalitet trakk publikasjonen deres i British Medical Journal det lengste strået. 

 

Publikasjonen heter "Comprehensive warm-up programme to prevent injuries in young female footballers - cluster randomised controlled trial".

 

SPILLEKLAR som skadeforebyggingsprogrammet heter på norsk har vist å kunne halvere skader i fotball, og lanseres nå av FIFA verden over.

 

Etter holdt prisforedrag tok Soligard i mot prisen på 20 000 kroner på vegne av medforfatterne Grethe Myklebust, Kathrin Steffen, Ingar Holme, Holly Silvers, Mario Bizzini, Astrid Junge, Jiri Dvorak, Roald Bahr and Thor Einar Andersen.

 

 

Beste frie foredrag til Tron Krosshaug

 

Lørdag var det prisutdelinger, og av seks nominerte gikk Tron Krosshaug, 1. amanuensis og forsker, av med seieren for beste frie foredrag med bidraget ”Rekonstruksjon av skademekanismene for fremre korsbånd blant kvinnelige basketball- og håndballspillere”.

 

 

Basert på 10 videoopptak på fremre korsbåndskader ved finte eller ettbenslanding beskriver denne undersøkelsen at knevalgus og innadrotasjon av tibia ser ut til å være viktige årsaker til korsbåndskader. Quadricepsaktivering ved relativt strak kne kan være en medvirkende årsak.

Resultatene understreker at skadeforebyggende treningsprogrammer bør fokusere på finteteknikk med god knefleksjon og minimal knevalgus og innadrotasjon av tibia.

 

Foredraget ble presentert av Krosshaug, på vegne av førsteforfatter Hideyuki Koga og medforfatterne Atsuo Nakamae, Junji Iwasa, Yosuke Shima, Grethe Myklebust og Roald Bahr.

 

Prisen på 15 000 kroner fra Nycomed AS er et reisestipend for deltagelse på American College of Sports Medicine (ACSM) sin kongress i 2010.

 

Andre plassen til Jostein Grimsmo 

 

Andreplassen og 5 000 kroner gikk til Jostein Grimsmo og medarbeidere fra Feiringklinikken og Ullevål Sykehus med foredraget "Mulige årsaker til høy forekomst av atrieflimmer hos langtids langdistanse skiløpere".

 

To av de andre nominerte til Nycomedprisen kom også fra Seksjon for idrettsmedisinske fag:

 

* Eivind Andersen og medarbeidere for foredraget "Økt fysisk aktivitetsnivå blant pakistanske invandrermenn i Oslo” 

* Elin Kolle og medarbeidere for foredraget "Fysisk aktivitetsendring og overvekt blant norske menn og kvinner i alderen 20-85 år” 

 

 

Årets idrettsmedisinske høstkongress gikk av stabelen i Trondheim i år. Kongress, som opplevde en rekord i antall påmeldte deltagere, så vel som i antall innsendte abstracts, fokuserte på forskjellige aspekter rundt fotball, styrketrening, hofteproblematikk og mental trening.

 

Senter for idrettsskadeforskning og Seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole var involvert i 50 av de totalt 78 abstracts som ble presentert på Høstkongressen.

 

Vi gratulerer!