Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen To prosjekter med ønske om å forebygge spiseforstyrrelser blant idrettsutøvere

To prosjekter med ønske om å forebygge spiseforstyrrelser blant idrettsutøvere

Introduksjon

IOCs medisinske kommisjon og Senter for idrettsskadeforskning jobber for å beskytte og ivareta idrettsutøveres helse.

Med utgangspunkt i å ville ivareta den kvinnelige utøvers helse, inviterte Den internasjonale olympiske komité (IOC) 6 forskere fra ulike land til et arbeidsseminar for å utveksle kunnskap og fremme forskningen på feltet, kvinnehelse.

 

Det første viktige publiserte resultatet av dette mangeårige samarbeidet var IOC rapporten om den kvinnelige utøvertriaden (sammenhengen mellom forstyrret spiseadferd, menstruasjonsforstyrrelser og beinhelse).

 

Fra Norges idrettshøgskole og Senter for idrettsskadeforskning deltok professor Jorunn Sundgot-Borgen, en av verdens fremste eksperter på feltet.

 

Mye av tiden på arbeidsseminaret i Lausanne i februar ble benyttet til å diskutere tiltak for best mulig å kunne formidle ut kunnskap og råd fra denne rapporten om forstyrret spiseadferd, menstruasjonsforstyrrelser og beinhelse til utøvere, trenere og pårørende.

 

Diskusjonene resulterte i produksjonen av ”The 4 Healthy Body Image in Sport” video klipp, der kjente utøvere forteller åpent og ærlig om sine egne erfaringer med den kvinnelige utøvertriaden. Videomaterialet fra IOC produksjonen blir nå implementert i prosjektarbeid i Norge.

 

 

Pågående prosjekt på unge toppidrettselever i Norge

 

I IOC rapporten kom det fram at det ikke forelå noen form for kontrollerte intervensjonsstudier på triadeproblematikken. Målet med denne 3-årige randomiserte kontrollerte intervensjonsstudien er å se om det er mulig å forebygge forstyrret spiseatferd og spiseforstyrrelser blant unge eliteidrettsutøvere (gutter og jenter) ved toppidrettsgymnas og skigymnas i Norge.

 

Totalpopulasjonen av elever som startet i 1. klasse 2008 ved en av de 16 disse skolene er med i prosjektet.

 

”The 4 Healthy Body Image” er med som en del av den viktige pedagogiske opplæringspakken som blir gitt til elever og trenere ved de ulike intervensjonsskolene.

Den siste datainnsamlingen som skal fange opp forandringer før og etter intervensjonsperioden vil bli gjennomført i april 2011.

 

Resultatene fra dette prosjektet vil bli publisert i høytrangerte internasjonale tidskrifter innen idrettsmedisin og idrettspsykologi.

 

Prosjektet blir ledet av doktorgradsstudent Marianne Martinsen sammen med professor Jorunn Sundgot–Borgen og 1. amanuensis Anne Marte Pensgaard. 

 

Les den første publikasjonen fra prosjektet publisert i British Journal of Sports Medicine i 2010.

 

 

Mer material og informasjon er tilgjengelig på websidene til IOC.

 

Pressemeldingen om den IOC Consensus Statement on the Female Athlete Triad

 

Last ned den IOC Position Statement (pdf)