Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Sykdom fører til mindre fravær fra fotballaktivitet sammenlignet med skader

Sykdom fører til mindre fravær fra fotballaktivitet sammenlignet med skader

Introduksjon

En ny studie fra Senter for idrettsskadeforskning, i samarbeid med Football Research Group fra Sverige viser at sykdom fører til lite fravær i profesjonell fotball sammenlignet med skader.

De fleste studier innen fotballmedisin handler om skader, og de få studiene, som er gjennomført på sykdom, har vist at luftveis- og mage/tarminfeksjoner fører til det største fraværet.

I denne studien ble alle lag i Tippeligaen, Allsvenskan, Champions League og Premier League invitert til å delta. Spillerne gjennomførte en månedlig registrering av sykdom og skader i klubben. En sykdomsepisode ble definert som en hver hendelse av fysisk eller psykisk plage (ikke relater til skade), som resulterte i at en spiller ikke deltok for fullt under trening eller kamp.

Spilleren ble vurdert som syk inntil han deltok for fullt i all fotballaktivitet. Sykdom ble klassifisert som luftveisproblematikk, mage-tarmsykdom, utmattelse, nevrologisk sykdom, psykisk, hjerte/karsykdom, øyesykdom, tannsykdom og nyresykdom.

Vi registrerte 1914 sykdomsepisoder, med en sykdomsforekomst på 1,5 per 1000 spiller dager. Det betyr at en spiller i snitt opplever en sykdomsepisode annenhver sesong, sier forsker John Bjørneboe (bilde).

I snitt førte hver sykdomsepisode til 3 dagers fravær fra fotballaktivitet. Alvorlige sykdomsepisoder (fravær over 28 dager) stod for 2% av alle sykdomsepisoder.

Luftveissykdommer stod for 58% og mage-tarmsykdom 38% av allesykdomstilfellene, og sammen med hjertekarsykdom hadde disse sykdommene størst påvirkning på skadefraværet. 

Studien ble ledet av John Bjørneboe fra Senter for idrettsskadeforskning.

Les artikkelen i British Journal of Sports Medicine.