Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Stress øker skaderisiko

Stress øker skaderisiko

Introduksjon

En ny norsk undersøkelse i fotball viser at jenter har en 70% økt skaderisiko dersom de opplever stressmomenter på og utenfor fotballbanen.

Forskere ved Senter for idrettsskadeforskning undersøkte i 2005-sesongen et sett av psykologiske variabler hos 1430 fotballjenter i alderen 14-16 år. Jentene ble deretter fulgt opp for fotballskader gjennom sesongen.

 

Ved hjelp av et omfattende spørreskjema ble informasjon om spillernes motivasjon, opplevelse av treningsklima og stress, samt stressreaksjoner og stresstaklingsmekanismer samlet inn.

 

Jenter som ved sesongstart opplevde flere stressmomenter på det private planet eller i forbindelse med idretten sin hadde en betydelig økt skaderisiko. Det ble derimot ikke avdekket noe sammenheng mellom spillernes stressreaksjoner og stresstaklingsstrategier, og skaderisiko.

 

Dette er interessante funn fra en ung populasjon som vil være viktig å følge opp. Resultatene underbygger betydningen av et positiv og lite stressfylt treningsklima. For en trener er det derfor viktig å ta hensyn til den totale fysiske og psykiske belastningen spillerne blir utsatt for; unngå intern rivalisering, skape et positivt treningsklima, finne en balanse mellom utvikling og utfordring og dempe stressnivået i laget og hos den enkelte.

 

Forfattere i denne studien var Kathrin Steffen, Anne Marte Pensgaard og Roald Bahr.

 

Les artikkelen her.

 

 

Les også eksterne nyheter:

 

Dagens Medisin: Flere skader hos stressede fotballjenter.

 

Fotballforbundet ansetter idrettspsykolog for landslaget.