Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Stig Haugsbø Andersson vant stor nasjonal forskningspris

Stig Haugsbø Andersson vant stor nasjonal forskningspris

Introduksjon

Forskere fra Norges idrettshøgskole og Senter for idrettsskadeforskning var også godt representert blant de utplukkede foredragene og ble de store prisvinnere på årets Idrettsmedisinsk Høstkongress, som gikk av stabelen i Trondheim.

Nær 700 påmeldte forskere og klinikere fra inn- og utland var til stede for å markere Norsk idrettsmedisin og bidra til et faglig program av ypperste klasse. Hovedtemaene på kongressen var skulder- muskel- og seneskader, smertefysiologi, trenings- og helsetrender. Programmet ble som alltid krydret med et bredt utvalg av praktisk rettede workshops. 

Link til programmet.


Spenning rundt AlfaCare-prisen

Tradisjonen tro deles også AlfaCare-prisen ut under den årlige Idrettsmedisinske Høstkongressen for beste frie foredrag.

De 6 nominerte forskere «konkurrer mot hverandre» med hvert sitt tilmålte 10-minutters foredrag. Vinneren mottar et reisestipend på 15.000 kroner, og andreplassen får et stipend på 5.000 kroner.

Helt på topp denne gangen havnet Stig Haugsbø Andersson (bilde), stipendiat på Seksjon for idrettsmedisinske fag (SIM) og Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole.

På vegne av prosjektgruppen holdt Stig et glitrende foredrag med tittel: «Forebygging av skulderproblemer i norsk elitehåndball – en randomisert kontrollert studie».

Prosjektet er den første som har sett på et treningsprogram med formål om å forebygge fremtidige skulderplager. Stolte veiledere og medarbeidere er Grethe Myklebust, Roald Bahr og Ben Clarsen.

Et trinn lenger ned på podiet havnet Hege Grindem (til høyre på bilde oppe), seniorforsker Senter for aktiv rehabilitering, med «Nye kneskader etter korsbåndrekonstruksjon – hva er risikoen ved retur til vridningsidrett».

Også Joar Harøy og Anne Mette Rustaden, begge stipendiater ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ble nominert til finaleheatet blant 36 innsendte abstracts; en uansett knallsterk prestasjon.


Effekt av Kinesio Tape på muskelstyrke - AkuMed posterpris 

Prisen for beste posterpresentasjon ble i år delt ut for første gang, og de utvalgte 7 kandidatene fikk fortjent oppmerksomhet for sine studier.

Prisen på kr 5.000,- gikk til Nina Erga Skjeseth for sitt arbeid ”Effekt av Kinesio Tape på muskelstyrke i m trapezius nedre del – en randomisert kontrollert studie.

Nina (til høyre på bilde) har nettopp avsluttet sin Master i idrettsfysioterapi ved Senter for idrettsskadeforskning og Norges idrettshøgskole med Grethe Myklebust som veileder. Studien kan tyde på at Kinesio Tape bidrar til økt muskelstyrke over tid.


NIMI-prisen

Ida Svege (til høyre på bilde) og kolleger fra Senter for aktiv rehabilitering og Ulf Ekelund, NIH og Seksjon for idrettsmedisinske fag, i samarbeid med en stor internasjonal gruppe stakk i år avgårde med den gjeve NIMI-prisen. 

NIMI-prisen for «beste publikasjon i et internasjonalt tidsskrift» i tidsrommet 01.09.14–01.09.15 ble denne helgen delt ut for 12. gang og for første gang til 2 prisvinnere.

Artiklene juryen satte mest pris på var altså «Exercise therapy may postpone total hip replacement surgery in patients with hip osteoarthritis: a long-term follow-up of a randomised trial", ledet av Ida Svege med flere fra Senter for aktiv rehabilitering og Ullevål Universitetssykehus, og ”Physical activity and all-cause mortality across levels of overall and abdominal adiposity in European men and women: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Study (EPIC)”, ledet av Ulf Ekelund med flere.

Vi gratulerer alle vinnere og nominerte med en kjempeinnsats!