Informasjon om en nyhet med tittelen Stamceller kan reparere bruskkader i kne
Stamceller kan reparere bruskkader i kne
Introduksjon
I følge en nylig publisert eksperimentell kaninstudie i Knee Surgery, Sports Traumatology and Arthroscopy kan egne stamceller brukes til å reparere bruskkader - en vanlig skade blant idrettsutøvere.
Leddbruskskader
Skader i leddbrusken kan gi smerter og nedsatt funksjon. Slike skader oppstår ofte i knærne og er vanskelige å behandle. Det er også en vanlig skade blant idrettsutøvere. I første omgang forsøkes en gradvis opptrening med oppbygging av muskelstyrke og balanse.
Kirurgisk behandling
Hvis dette ikke fører fram kan kirurgisk behandling bli aktuelt. Det finnes flere metoder, og i flere år har bruskceller dyrket fra pasientens kne vært i bruk. Ulempen med denne metoden er at man må ta ut en liten bruskbit fra pasientens kne. Brusken som dannes blir heller ikke av samme kvalitet som normal brusk. Autologe (egne) stamceller hentet fra for eksempel pasientens benmarg kan teoretisk være et bedre alternativ enn bruskceller og man slipper også å ta ut en bit av den friske brusken for dyrkning.
Lovende resultater for stamcelle-behandling
I denne studien ble stamceller fra kaninens benmarg og dyrket i 4 uker slik at man fikk mangedoblet antallet celler. De ble så plassert i et biomateriale (hyaluronan) og satt inn bruskskade i kaninens kne. I motsatt kne ble det satt inn det samme biomateriale uten celler. Etter 6 måneder hadde bruskskadene fylt seg bra med nydannet brusk, men det var ingen forskjell om kneet var behandlet med celler eller ikke. Det var tendens til bedre kvalitet av reparasjonsbrusken i knærne som hadde fått stamceller.
Denne studien viser at egne stamceller kan være et fremtidig alternativ i behandling av bruskskader. Metoden må utvikles videre før den kan tas i bruk i kontrollerte studier hos pasienter.
Forfattere er Sverre Løken fra Senter for idrettsskadeforskning og Ortopedisk senter, Ullevål universitetsklinikk. Medarbeidere var Jakobsen RB, Arøen A, Heir S, Shahdadfar A, Brinchmann JE, Engebretsen L og Reinholt FP.
Les artikkelen her