Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Spillere med en tidligere ankelskade er svært utsatt for en ny ankelskade

Spillere med en tidligere ankelskade er svært utsatt for en ny ankelskade

Introduksjon

Disse spillere har dobbelt så høy risiko for å pådra seg en ny ankelskade, og risikoen øker med antallet tidligere skader.

Dette er hovedfunnene fra en studie gjort i norsk herrefotball på 1.-3. divisjons-nivå. Studien viser at en tidligere ankelskade er den viktigste risikofaktoren for å pådra seg en ny ankelskade.

 

Ankelskader er blant de aller vanligste skadene i fotball og mange andre idretter, og omtrent hver femte skade i fotball er en ankelskade. For å kunne forebygge slike skader må man først vite hvorfor skadene oppstår og hva som er risikofaktorene for dem.

 

I 2004-sesongen i fotball ble derfor 508 spillere fra 31 forskjellige lag fra herrenes 1.-3. divisjon på Østlandet inkludert i denne studien.

 

Før sesongen fylte alle spillerne ut et omfattende spørreskjema, ble undersøkt klinisk og gjennomgikk balansetester på både gulv og balansematte. Spørreskjemaet inkluderte informasjon om tidligere ankelskader og et funksjons-score. Deretter ble alle spillerne fulgt gjennom hele sesongen og alle skader som oppstod ble registrert.

 

Resultatene viser at det er omtrent dobbelt så høy risiko for å pådra seg en ny ankelskade hvis man har en tidligere skade sammenliknet med spillere som ikke er tidligere skadd. Risikoen for ny skade øker i tillegg med 23% per tidligere skade. Tilleggsinformasjon fra balansetester, funksjons-score og klinisk undersøkelse hjelper ikke i identifiseringen av risikoutøvere.

 

Forfattere i denne studien var Anders Hauge Engebretsen, Grethe Myklebust, Ingar Holme, Lars Engebretsen og Roald Bahr.

 

Artikkelen er publisert i Scandinavian Journal of Medicine in Science and Sports.