Informasjon om en nyhet med tittelen Snowboard cross med høyest skaderisiko blant alle snowboarddisipliner
Snowboard cross med høyest skaderisiko blant alle snowboarddisipliner
Introduksjon
Dette er resultatene fra en 6-årig kohortstudie blant verdens beste snowboardere, et samarbeid mellom Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Senter for idrettsskadeforskning, som nettopp ble publisert i British Journal of Sports Medicine.
Ettersom det er begrenset kunnskap på skadeforekomst og skademønster (lokalisasjon, type og alvorlighetsgrad) i de ulike disiplinene blant elite snowboardere, var målet med dette prosjektet å beskrive og sammenligne skadebildet blant de 4 World Cup (WC) snowboarddisiplinene.
Nesten 1500 intervjuer mellom 2007 og 2012
Forskere fra Senter for idrettsskadeforskning gjennomførte retrospektive intervjuer med FIS WC snowboardkjørere på slutten av hver sesong i perioden 2007-2012 for å registrere alle akutte skader påført under trening eller konkurranse i løpet av konkurransesesongen.
Alle de registrerte skadene måtte ha krevd oppmerksomhet fra medisinsk kyndig personell. For å beregne eksponering (et mål på antall løp i løpet av en sesong), fikk forskerne informasjon fra databasen til FIS, som registrerer samtlige løp for alle akkrediterte World Cup utøvere.
2 av 5 utøvere skadet hver sesong med SBX på statistikk-topp
I løpet av de 6 år ble det hele 574 skader registrert blant 1432 snowboardere.
Tallene tilsvarer en samlet skadefrekvens på 40 skader per 100 utøvere per sesong.
Under selve FIS WC arrangement skjedde 171 skader i konkurranser, tilsvarende 6,4 skader per 1000 løp.
Skaderisikoen var høyest i snowboardcross (SBX) med 12 skader per 1000 løp, etterfulgt av 6 skader i halfpipe, 4 skader i big air og 3 skader i parallell storslalåm/parallell slalåm (PGS/PSL) (alle per 1000 løp).
Høy skaderisiko for kne, skulder og hodeskader
Kroppsdelen som ble hyppigst skadet var kneet (18%), etterfulgt av skulder/krageben (13%) og hode/ansikt (13%).
Risikoen for en kne- og eller en hodeskade var 5 til 8 ganger høyere i snowboard cross og halfpipe i forhold til PGS/PSL. Snowboard cross viste seg også å være den snowboard-disiplinen med høyest risiko for alvorlige skader (>28 dager fravær fra trening og konkurranse).
Forskerne kunne ikke avdekke noe forskjell i skaderisiko mellom mannlige og kvinnelige snowboardere.
Implikasjoner
Dette er den største undersøkelsen til nå på skadeforekomst og skademønstre blant elite snowboardere.
Tatt funnene i betraktning bør fokus i det kommende arbeidet ligge på utvikling av forebyggende tiltak for å minske den spesielt høye andelen av kneskader, alvorlige skader og skader blant snowboard cross utøvere.
Dette prosjektet ble ledet av Masterstudent Daniel Major sammen med sine kolleger og veiledere Sophie Steenstrup, Tone Bere, Roald Bahr og Lars Nordsletten.