Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen SMS som ny metode i idrettsskadeforskning

SMS som ny metode i idrettsskadeforskning

Introduksjon

Senter for idrettsskadeforskning har som første i verden tatt i bruk "sms" som metode for å registrere idrettsskader. Prosjektet i Toppserien viste at det medisinske støtteapparatet med sine metoder kun fanget opp 38% av fotballskadene.

3 sms hver søndag

Gjennom hele fotballsesongen 2009 registrerte 228 kvinnelige elitefotballspillere i Toppserien sine treninger, kamper, samt alle skader som oppsto, på SMS.

 

Hver søndag kveld i 7 måneder mottok spillerne 3 SMS med spørsmål om hvor mange timer de hadde trent, antall spilleminutter i kamp, samt eventuelle skader den siste uken.

 

Alle spillere som rapporterte en skade ble kontaktet for å innhente komplett informasjon om skaden.

 

Parallelt med SMS-registreringen rapporterte også lagenes medisinske støtteapparat alle skader som oppsto, samt lagets treninger og kamper, hver måned gjennom hele sesongen.  

 

Kun en tredjedel av alle skader ble fanget opp av støtteapparatet

Totalt 232 fraværsskader ble rapportert gjennom sesongen. Av disse ble 90% fanget opp gjennom den individuelle SMS-registreringen, mens kun 38% ble rapportert fra det medisinske støtteapparatet i klubbene.

 

Videre var det kun halvparten av de alvorlige skadene, det vil si skader som førte til fravær i over 4 uker, som ble fanget opp av støtteapparatene. Skadeinsidensen i kamp viste seg også å være betydelig høyere basert på individuell SMS-registrering, sammenlignet med støtteapparatets rapporter.

 

Stor suksess!

Enkel og effektiv skaderegistrering med sms: Svarprosenten fra spillerne var høy (90% compliance), og funnene i denne studien viste at skaderegistrering på SMS gav et mer komplett bilde av skadepanoramaet i kvinnefotball enn tradisjonell registrering.

 

Metoden er enkel, lett tilgjengelig og kan være nyttig i fremtidige epidemiologiske studier.

 

Studien ble ledet av fysioterapeut og stipendiat Agnethe Nilstad ved Senter for idrettsskadeforskning sammen med Roald Bahr og Thor Einar Andersen.

 

Les artikkelen i Scandinavian Journal of Medicine in Science & Sports.