Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Skaderegistrering i Tippeligaen 2000

Skaderegistrering i Tippeligaen 2000

Introduksjon

Parallelt med kampene i Tippeligaen 2000 pågår en omfattende skaderegistrering. Alle klubbene er med i prosjektet som ledes av idrettslege Thor Einar Andersen ved det nyopprettede Senter for idrettsskadeforskning ved Norges Idrettshøgskole i Oslo. Det medisinske støtteapparat i hver tippeligaklubb registrerer fortløpende alle akutte skader som oppstår i kamp og på trening. Registreringen startet 1. april og avsluttes ultimo oktober. Oppslutningen fra spillere, leger og fysioterapeuter har vært imponerende. (Norsk fotballtrenerforening 18.08.2001)

 

Fotballspillere er skadeutsatt
Fotballskadene utgjør 33% av alle idrettsskader i Norge. Norske og internasjonale undersøkelser har vist at sannsynligheten for å bli skadet i fotball er stor. Den er størst i kamper og på senior elitenivå, men stort sett lik for kvinner og menn. Skaderisiko beregnes i forhold til eksponeringstid. For både elitespillere kvinner og menn er skaderisikoen i kamp 20-30 skader per 1000 spilletimer. Sammenlignet med andre idretter er det kun elite- ishockeyspillere som er mer utsatt for skade!

  Norske fotballklubber er flinke til å forebygge skader

Idrettskadeforskning
Idrettskader utgjør 17% av alle personskader i Norge. Fotball er den største idretten og bidrar som nevnt med 1/3 av skadene. Alle skader er ikke like alvorlige, men andelen alvorlige skader - særlig fremre korsbåndskader - er bekymringsfull. Skader får først og fremst konsekvenser for spilleren, men også laget, trenere, ledere og publikum berøres.

 

På bakgrunn av dette har det i år blitt opprettet et nytt langsiktig forskningsprogram ved Norges Idrettshøgskole under ledelse av professorene Roald Bahr og Lars Engebretsen (se også FT 1/00 : red. anm.). Senter for idrettskadeforskning har som mål å bygge opp et tverrfaglig forskningsmiljø med både idrettsfaglig og medisinsk toppkompetanse. Fotball er et av hovedsatsningsområdene.

 

Tidligere undersøkelser har gitt oss god innsikt i omfanget av fotballskader og enkelte risikofaktorer. Derimot vet vi foreløpig lite om skademekanismer - og mye er fortsatt ukjent om risikofaktorer. Hvordan man effektivt forebygger fotballskader, vet man ennå svært lite om. Prosjektene som nå settes i gang, skal bidra til å øke kunnskapen om risikofaktorer for skader og skademekanismer. Dernest skal nyervervet kunnskap testes og anvendes slik at fremtidige fotballskader forhåpentligvis kan reduseres eller forebygges.

 

Skaderegistrering
Alle spillere som er med i A-stallen til tippeligalagene deltar i undersøkelsen. På forhånd er det innhentet skriftlig samtykke fra spillerne. Alle har gjennomført en ankeltest og besvart spørsmål om tidligere ankelskader. Akutte skader som fører til fravær fra minst en trening eller kamp registreres fortløpende av lege og/eller fysioterapeut. Skadene registreres etter kroppsdel og type skade. Underlag og type kamp rapporteres også. I tillegg registreres treningsvarighet, -mengde og -underlag. Skader og treningsregistrering rapporteres månedlig på egne skjemaer.

 

Videoanalyse
Det gjøres også profesjonelle video-opptak fra alle tippeligakampene denne sesongen gjennom en avtale med NRK. Dermed får man en visuell fremstilling av alle skader som oppstår i kamp. Billedopptak blir samkjørt med registreringer foretatt av det medisinske støtteapparat i hver klubb.

 

I tillegg blir det gjennomført en analyse av alle skader og hendelser der en spiller ligger nede mer enn 15 sekunder med smerte. Analyseverktøyet Mastercoach - utviklet av trenerne Egil Olsen, Nils Johann Semb og Øyvind Larsen - er modifisert og brukes til å analysere skader og hendelser i lys av et fotballfaglig begrepsapparat. Vi ser blant annet på følgende parametre; hvor på banen oppstår skade, oppstår skaden i angrep eller forsvar, hvilke angrepstyper gir flest skader, grad av ballkontroll i skadesituasjon, tackling bakfra, fra siden eller forfra i skade eller hendelsesøyeblikket og dommeravgjørelse når skade eller hendelse inntreffer.

 

Et nært samarbeid med ballspill-laboratoriet ved Norges idrettshøgskole har vært viktig og nødvendig i utviklingen av metode og analyseverktøy.

 

Trenernes rolle i prosjektet
Trenerne har hovedansvaret for de sportslige resultatene i en klubb. Skader påvirker individuell og ofte kollektiv sportslig fremgang. Skadefrie spillere gir som regel prestasjonsforbedringer over tid for den enkelte spiller og for laget. Et nært samarbeid mellom klubbens trenere og det medisinske støtteapparat vil kunne bidra til å forebygge, oppdage og optimalisere gjenopptreningen av fotballskader. Dagens elitefotball er fysisk krevende og spillerne er utsatt for skade. Dersom vi skal få tilgang til pålitelige data om hvorfor skader oppstår, og dernest bidra til at skader reduseres og aller helst forebygges, er det medisinske støtteapparat i klubbene og vi som koordinerer den praktiske forskningen avhengig av at trenerne er positive og engasjerte til prosjektet.

 

Til dere som ikke er trenere i Tippeligaen
Kunnskapen som vi skaffer oss gjennom undersøkelser på eliteseriespillere skal også gjennomføres på kvinnelag, herrelag i lavere divisjoner og aldersbestemte lag. Målet med fotballskadeforskningen er å redusere og forbygge skader på alle nivåer i fotball.

 

Les mer om prosjektene her.