Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Risikoen for hodeskader høyest blant FIS World Cup freestyle kjørere

Risikoen for hodeskader høyest blant FIS World Cup freestyle kjørere

Introduksjon

En ny langtidsstudie over 7 sesonger blant verdens beste ski og snowboard utøvere, ledet av det Internasjonale Skiforbundet FIS og Senter for idrettsskadeforskning, avdekker at risikoen for å pådra seg en alvorlig hodeskade i sporten er høy.

 

Disse oppsiktsvekkende funn ble nylig publisert i British Journal of Sports Medicine.

 

Tidligere studier har vist at hodeskader utgjør mellom 10-13 % av alle skader i FIS World Cup (WC) alpint, snowboard og freestyle. Det har vært ukjent om skadeforekomsten er lik for kvinner og menn eller mellom ulike konkurransegrener innenfor alpint, snowboard og freestyle.

 

Formålet med dette studiet var derfor å beskrive skadeforekomsten for hodeskader i FIS WC alpint, snowboard og freestyle.

 

7 World Cup sesonger – 12% hodeskader

 

Skader ble registrert gjennom FIS sitt veletablerte skaderegistreringssystem (FIS ISS) ved retrospektive utøverintervjuer mot slutten av 7 WC sesonger (2006-2013).

 

Alle skader som førte til tilsyn av medisinsk personell og som skjedde under konkurranse eller trening i løpet av sesongen ble inkludert.

 

Skadeinsidensen er beskrevet som antall skader per 100 utøvere (absolutt skadeinsidens) og antall skader per 1000 konkurranseomganger (relativ skadeinsidens).

 

Freestyle utøvere med høyest risiko – dobbelt så høy risiko for kvinner som for men

 

 

Totalt 2080 skader ble rapportert i løpet av 7 WC sesonger og av disse var 245 (12%) hode/ansiktsskader.

 

Av de 245 hode/ansiktsskadene som ble rapportert, var mer enn 4 av 5 hodeskader hjernerystelser, og 58 (24%) av disse skadene var så alvorlige at utøveren ikke kunne trene eller konkurrere på mer enn 1 måned.

 

Risikoen for å pådra seg en hodeskade var 2 ganger høyere i freestyle enn i alpint og snowboard, målt per 1000 konkurranseomganger.

 

I freestyle inneholder alle grenene hopp, noe forfatterne tror bidrar til den høye skadeinsidensen. Av freestylegrenene var det «Aerials» som hadde høyest skadeinsidens.

 

Kombinasjon av høy fart og hopp potensiell fareprovoserende 

I «Aerials» er det en kombinasjon av høy fart og store hopp, med en hastighet inn på hoppet på rundt 70 km/t og mellom 2 og 4 meter høye hopp. Forfatterne ønsker å gjøre videoanalyse av hodeskadesituasjoner for å se nærmere på hvordan hodeskader oppstår.

 

Sett under ett i freestyle, alpint og snowboard, hadde kvinner en 50 % høyere skadeforekomst sammenlignet med menn i løpet av hele sesongen (per 100 utøvere).

 

Studien ble ledet av stipendiat Sophie Steenstrup sammen med Tone Bere og veileder Roald Bahr.

 

Last ned artikkelen i British Journal of Sports Medicine.