Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Rent bord for Senter for idrettsskadeforskning

Rent bord for Senter for idrettsskadeforskning

Introduksjon

Forskere fra Norges idrettshøgskole og Senter for idrettsskadeforskning var også godt representert blant de utplukkede foredragene og ble de store prisvinnere på årets Idrettsmedisinsk Høstkongress, som gikk av stabelen i Sandefjord.

Nær 700 påmeldte forskere og klinikere fra både Norge og utlandet var til stede for å feire 30 års jubileum i Norsk idrettsmedisin og bidra til et faglig program av ypperste klasse. Hovedtemaene på kongressen var skulder- og albueskader, sykelig overvekt, kvinnehelse og trenings- og helsetrender. Programmet ble som alltid krydret med et bredt utvalg av praktisk rettede workshops.

 

Link til programmet.

 

Spenning rundt TAKEDA NYCOMED-prisen

Tradisjonen tro deles også TAKEDA Nycomed-prisen ut under den årlige Idrettsmedisinske Høstkongressen for beste frie foredrag.

 

De 6 nominerte forskere «konkurrer mot hverandre» med hvert sitt tilmålte 10-minutters foredrag. Vinneren mottar et reisestipend på 15.000 kroner, og andreplassen får et stipend på 5.000 kroner.

 

Helt på topp denne gangen havnet Marianne Martinsen (bilde Døvre Event), stipendiat på Seksjon for idrettsmedisinske fag (SIM) og Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole.

 

På vegne av prosjektgruppen holdt hun et glitrende foredrag med tittel: «The brief eating disorder in sport-questionnaire (BEDS-Q): ny enkel metode tilpasset unge kvinnelige elite-idrettsutøvere».

 

Det er ikke often en metodestudie vinner, noe som understreker enda bedre det eksellente arbeidet som ligger bak prosjektet.

 

Doktorgradsprosjektet til Martinsen ble for 3. år på rad nominert til prisforedrag.                                                        

 

Et trinn lenger ned på podiet havnet Hege Grindem, stipendiat på Norges idrettshøgskole og Norsk forskningssenter for Aktiv Rehabilitering (NAR) med «Rekonstruksjon eller ikke-operativ behandling etter fremre korsbåndskade: knefunksjon, idrettsdeltakelse og nye kneskader».

 

Også Agnethe Nilstad og John Bjørneboe, begge stipendiater ved Senter for idrettsskadeforskning ble nominert til finaleheatet blant 53 innsendte abstracts; en uansett knallsterk prestasjon.

 

NIMI-prisen

En annen av de mange NIH stipendiatene, Ben Clarsen, med tilhørighet til Senter for idrettsskadeforskning og SIM stakk avgårde med den gjeve NIMI-prisen. Nimi-prisen ble denne helgen delt ut for 10. gang.

 

Prisen går til «beste publikasjon i et internasjonalt tidsskrift».

 

Artikkelen juryen satte mest pris på (i tidsrommet 01.09.12–01.09.13) var altså Clarsen med flere sin «Development and validation of a new method for the registration of overuse injuries in sports injury epidemiology: the Oslo Sports Trauma Research Centre (OSTRC) overuse injury questionnaire».

 

I juryens begrunnelse heter det blant annet at "Clarsen og hans medforfattere har undersøkt et område som har fått liten oppmerksomhet innen idrettsmedisin, nemlig belastningsskader.

 

Bilde: Døvre Event

 

 

Forfatterne har utviklet et skjema for å undersøke forekomst og konsekvenser av belastningsskader.

 

Skjemaet har vist deg å være langt mer egnet til å avdekke konsekvenser av belastningslidelser innen idretten og avdekker langt flere idrettsrelaterte skader enn hva som blir funnet med tradisjonell metodikk og er et viktig bidrag til videre forskning på idrettsskader.

 

"Dette er viktig metodeutvikling siden mange utøvere går med skader over tid men allikevel delta på trening og konkurranser, men med nedsatt prestasjon og smerter som følge og er et viktig bidrag til videre forskning på idrettsskader"

- sier Terje Halvorsen, administrerende direktør i NIMI, på vegne av juryen.

 

 

Ben Clarsen kunne motta en sjekk på den nette sum av 20.000 kroner.

 

 

Les mer om Ben Clarsen og hans doktorgradsprosjekt

 

 

Bilde: Ingrid Eitzen

 

 

Les artikkelen til Ben Clarsen og medarbeidere her (pdf).

 

Vi gratulerer alle vinnere og nominerte med en kjempeinnsats!