Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Prosjekt i barne- og ungdomsidrett- Best uten skader

Prosjekt i barne- og ungdomsidrett- Best uten skader

Introduksjon

Senter for idrettsskadeforskning har startet et prosjekt for å undersøke skadeforekomst og skademekanismer innen organisert barne- og ungdomsidrett i Gjøvik og Hamar kommuner. I dag vet man ikke nøyaktig hvor mange som pådrar seg en idrettsskade hvert år, men man antar at omkring 10-15 % av alle barn og unge i alderen 6 til 16 år får en skade i forbindelse med idrett

For å kartlegge det nøyaktige antall skader, vil man gjennom sesongen 2005/06 registrere alle skader som skjer under organisert trening eller kamp/konkurranse i fotball, håndball, ishockey, innebandy og langrenn. Lagenes/utøvernes trener eller oppmann vil gjøre registreringen av skader.  Antall treningstimer og kamper / konkurranser vil også bli registrert.

 

Videre vil legevakten/ akuttmottaket på sykehuset registrere alle idrettsskader blant utøvere mellom 6 og 16 år, forutsatt at skaden har skjedd under organisert trening/konkurranse.

 

Data fra undersøkelsen vil kartlegge skadeforekomsten og skademekanismer innen barne- og ungdomsidretten, og på bakgrunn av dette vil det bli utviklet et bredt skadeforebyggende program for å forsøke å redusere antall skader.

 

I sommersesongen 2005 registreres det skader i fotball. I vintersesongen skal det registreres skader i håndball, innebandy, ishockey og langrenn.

 

Alle idrettsklubber hjemmehørende i Hamar og Gjøvik kommune med utøvere i aldersgruppen 6 til 16 år innenfor de aktuelle idrettsgrener inviteres til deltakelse i prosjektet.

 

Invitasjon til klubbene/lagene blir sendt aktuelle trenere/oppmenn, samt at invitasjon blir lagt ut på de respektive særforbunds nettsider.

 

 

Les mer om prosjektet her.