Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Økning i risikoen for kampskader i Tippeligaen

Økning i risikoen for kampskader i Tippeligaen

Introduksjon

Senter for idrettsskadeforskning har gjennom et kontinuerlig skadeovervåkingssystem funnet en økning i risikoen for skader under kamper i perioden 2002 til 2007.

Senter for idrettsskadeforskning etablerte i forkant av 2000-sesongen et overvåkningssystem for skader i norsk herre eliteserie (Tippeligaen).

 

Denne studien inkluderte tall fra 2002-sesongen til og med 2007-sesongen.

 

 

En skade var definert som en hendelse som førte til at en spiller ikke kunne delta for fullt på fotballtrening eller i kamp. Skaderegistreringen ble i all hovedsak gjennomført av klubbenes fysioterapeuter.

 

Skaderisikoen i Tippeliga er lavere enn i andre ligaer i Europa

Totalt ble det registrert 2 365 skader, hvorav 71% var akutte skader, og 29% var registrert som belastningsskader. Insidensen av kampskader var 15,9 per 1000 kamptime, mens insidensen under trening var 1,9 per 1000 treningstime.

 

Dette tilsvarer en signifikant økning i den totale risikoen for kampskader gjennom studieperioden. Forskerne fant derimot ingen endring i skaderisikoen over tid for trenings- eller belastningsskader. De fant heller ingen forskjell i skaderisikoen mellom sesongoppkjøring og kampsesong.

 

Konklusjonen av studien er at skaderisikoen for Tippeligaklubber er lavere enn for klubber i andre ligaer i Europa, men risikoen for skader under kamper har økt gjennom studieperioden.

 

Hvorfor ser vi denne trenden?

Dette spørsmålet må stå åpen så lenge det ikke foreligger analyser fra gode videoopptak fra disse sesongene. Videoanalysene vil kunne gi svar på om den økte skaderisikoen i kamper skyldes annerledes håndtering av regelverket eller i større grad foul play.

 

Prosjektet ble ledet av lege og doktorgradsstipendiat John Bjørneboe sammen med Roald Bahr og Thor Einar Andersen.

 

Les studien i Scandinavian Journal of Medicine in Science and Sports.