Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Nytt prosjekt i jentefotball - Bedre fotball uten skader F-MARC 11

Nytt prosjekt i jentefotball - Bedre fotball uten skader F-MARC 11

Introduksjon

Senter for idrettsskadeforskning har i samarbeid med Norges Fotballforbund, og støttet av FIFA, satt i gang et prosjekt for å forbedre prestasjon gjennom å forebygge skader hos unge kvinnelige fotballspillere. Jenter 16-lag i Østlandskretsene inviteres til å delta i prosjektet. Invitasjon til lagene er lagt ut på Norges Fotballforbunds hjemmesider.

Kvinnefotball har de siste årene opplevd en stigende interesse med en stor økning i antall organiserte spillere i Skandinavia og også verden over. Epidemiologiske studier blant norske og svenske kvinnelige elite- og amatørspillere har vist at skadefrekvensen i kvinnefotball er nesten like høy som blant menn. Ved siden av hamstrings-, lyske- og ankelskader, er det en bekymringsfull andel alvorlige kneskader i kvinnefotball, dette gjelder særlig fremre korsbåndskader. Det er imidlertid ikke gjort noen undersøkelser med et tilstrekkelig antall spillere til å kunne si noe om skadeforekomsten i juniorfotball, men erfaringene fra håndballspillere i 16-17 års alder tyder på at skader forekommer like hyppig i junior- som i seniorsammenheng.

 

F-MARC 11 er et nytt oppvarmingsprogram som er utviklet av en ekspertgruppe i FIFA med sikte på å forebygge de mest hyppige underekstremitetsskadene, men effekten av programmet er så langt ikke vitenskapelig undersøkt. Programmet består av 10 øvelser, er enkelt å gjennomføre uansett alder og ferdighetsnivå og krever lite tid, plass eller utstyr. Programmet gjennomføres som en del av oppvarmingen, og inneholder stabiliseringsøvelser for mage-, rygg- og hoftemuskulaturen, styrketrening for hamstrings- og lårmuskulaturen, samt ulike balanse- og hoppøvelser.


 

Les mer om prosjektet her.