Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny studie om smerter i korsryggen hos langrenns- og orienteringsløpere

Ny studie om smerter i korsryggen hos langrenns- og orienteringsløpere

Introduksjon

NIH-student Stig Ove Andersen har nylig forsvart sin hovedfagsoppgave "En tverrsnittsundersøkelse av forekomsten av korsryggsmerter hos norske langrennsløpere og orienteringsløpere på elitenivå" med godt resultat. Han viste at smerter i korsryggen er mer utbredt blant langrennsløpere enn hos orienteringsløpere, og at smertene først og fremst er forbundet med klassiske teknikker.

 

NIH-student Stig Ove Andersen har studert forekomst av ryggplager hos langrenns- og orienteringsløpere

Bakgrunnen for prosjektet var at enkelte av de mest profilerte utøverne på det norske herrelandslaget i langrenn har blitt operert i  korsryggen på grunn av skiveprolaps. Det har derfor blitt spekulert i at skiveskader er svært utbredt blant langrennsløpere, slik at det nærmest kunne karakteriseres som en yrkessykdom.

 

For å besvare hvorvidt dette utsagnet var riktig valgte Andersen å sammenlikne forekomsten av korsryggsmerter blant langrennsløpere med orienteringsløpere som har tilsvarende treningsbakgrunn, men uten den spesifikke ryggbelastningen forbundet med staking og friteknikk.

 

Utvalget i undersøkelsen bestod av 510 utøvere som deltok i Norgesmesterskapet 2000 innen langrenn (165 menn og 92 kvinner) og orientering (142 menn og 111 kvinner).

 

Resultatene viste at forekomsten av smerter i korsryggen var signifikant høyere blant langrennsløpere enn orienteringsløpere. Smertene syntes å være noe mer utbedt i perioder der trening og konkurransebelastningen var høy. Langrennsløperne forbandt smertene først og fremst med klassiske teknikker.

 

På bakgrunn av disse resultatene konkluderte Andersen med at smerter i korsryggen er mer utbredt blant langrennsløpere samt at smertene først og fremst var forbundet med klassiske teknikker. Undersøkelsen indikerte også en sammenheng mellom smerter i korsryggen og den spesifikke ryggbelastningen forbundet med klassiske teknikker innen langrenn.

 

 

Les mer om prosjektet her.

 

Les hovedfagsoppgaven her.