Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny metode for å identifisere fotballsituasjoner med høy risiko for skade

Ny metode for å identifisere fotballsituasjoner med høy risiko for skade

Introduksjon

Analyse av videoopptak fra Tippeligaen viser at dueller fører til 93 prosent av risikosituasjonene, hvorav halvparten er taklingsdueller og en av fem er hodedueller. Skadene skjer hyppigst i forbindelse med overgangsangrep og spisser og indreløpere er mest utsatt for risikosituasjoner, sier Thor Einar Andersen, landslagslege i fotball og forsker på fotballskader ved Senter for idrettskadeforskning.

 

Videoopptak fra 175 av 182 spilte Tippeligakamper (256 timer) sesongen 2000 ble samlet inn og analysert ved hjelp av Football incident analysis (FIA). FIA er en nyutviklet metode hvor risikosituasjoner for skade blir analysert ved bruk av begreper som tidligere er benyttet i fotballfaglig kampanalyse (les Drillo og Semb).

 

En risikosituasjon ble registrert når dommeren stoppet kampen grunnet antatt skade, dvs fordi en spiller lå nede synlig smertepåvirket i minst 15 sekunder. En skade ble registrert av det medisinske støtteapparat i klubbene hver gang en spiller ikke kunne delta på trening eller kamp i minst en dag.

 

Resultatene fra undersøkelsen viser at av 488 risikosituasjoner ble det registrert 122 skader hvorav 56 ble funnet på video. Overgangsangrep forårsaker halvparten av hendelsene, om lag tre ganger så ofte som angrep med langpasninger og dødballsituasjoner. Risikosituasjonene fordeler seg jevnt over hele banen. Spisser og indreløpere er mest utsatt og kantspillere og keepere minst utsatt for risikosituasjoner.

 

Der er duellspill som I 93 prosent av tilfellene forårsaker en farlig situasjon. Taklingsdueller utgjør halvparten, obstruksjoner, stempling og spark 26 prosent og hodedueller 20 prosent av hendelsene.

 

Den risikoutsatte spillerens oppmerksomhet er i 94 prosent av tilfellene rettet mot ballen og ikke mot motspilleren som forårsaket hendelsen.

 

Forbedring av spillernes oppmerksomhet i duellsituasjoner vil kunne være et aktuelt mål for å forebygge fotballskader og dette må gjøres i et samarbeid mellom spiller og trener, konkluderer Andersen.

 

 

Les abstract fra Idrettsmedisinsk Høstkongress her.

 

Les mer om prosjektet her.