Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny kunnskap om operasjonsmetoder og funksjonen til bakre korsbånd

Ny kunnskap om operasjonsmetoder og funksjonen til bakre korsbånd

Introduksjon

To nylig publiserte artikler i American Journal of Sports Medicine av forskere fra Senter for idrettsskadeforskning og det anerkjente miljøet i Vail, Colorado, rundt Professor Rob LaPrade bekrefter den stabiliserende rollen av bakre korsbåndet i dyp knefleksjon og dokumenterer dermed fordeler med en mer anatomisk kirurgisk rekonstruksjon.

Innføring av denne nye kirurgiske metoden kan være viktig for å forbedre dagens resultat med bakre korsbåndkirurgi. Den bedre forståelsen av bakre korsbåndets funksjon kan for eksempel hjelpe forskerne til å utvikle bedre fungerende kneskinner (ortoser) ved denne type skader.

 

Bakre korsbåndet er kneets sterkeste ligament og viktig for stabiliseringen av kneleddet, spesielt ved dyp knefleksjon.

 

Et bakre korsbånd tåler en langt høyere belastning enn et fremre korsbånd.

 

Pasienter med en isolert bakre korsbåndskade blir sjelden operert og ble ansett som relativ velfungerende.

 

 

Nyere forskning (studien til Årøen og medarbeidere) har derimot avdekket at denne pasientgruppen sliter med dårlig fungerende knær.

 

Andre studier har påvist en tidlig utvikling av kneartrose hos pasienter med en ikke-operert bakre korsbåndskade. 

 

Disse litteraturfunn, samt den kliniske erfaringen fra å jobbe med denne pasientgruppen, har dannet grunnlaget for videre forskning på bakre korsbåndskader.

 

Internasjonalt samarbeid for å øke forståelsen

Et samarbeidsprosjekt mellom Senter for idrettsskadeforskning og Steadman Philippon Research Institute hadde som mål å undersøke den stabiliserende rollen av de 2 buntene (”bundles”) som et bakre korsbånd består av (anterolateral og posteromedial bundles) i hele bevegelsesforløpet av en knefleksjon.

 

Bedre kunnskap om den funksjonelle rollen av bakre korsbåndet vil være viktig informasjon både ved konservativ behandling i utviklingen av nye og bedre kneskinner, samt i arbeidet med og forbedre operasjonsteknikker.

 

”Anterolateral og posteromedial bundles” viktige stabilisatorer

Kadaverstudiene på 20 knær viste at disse buntene spiller en viktig rolle i å holde igjen leggbenet fra å gli bakover og rotere i forhold til lårbenet, og at buntenes stabiliserende rolle kom betydelig frem i dyp knefleksjon (under 90°), en stilling som er viktig i mange idretter som for eksempel snowboard.

 

Last ned artikkelen i AJSM (Part 1)

 

 

Anatomikjennskap avgjørende for å forbedre bakre korsbåndskirurgi

 

En annen kadaverstudie hadde som formål å se på ulike operasjonsteknikker for en bakre korsbåndskade.

 

Som vist tidligere av medarbeidere ved Senter for idrettsskadeforskning (Årøen på bilde) er resultatet ved bakre korsbåndkirurgi varierende og pasientene er mye plaget av denne ligamentskaden i kneet.

 

Nye og bedre operasjonsteknikker er derfor påkrevet for å forbedre situasjonen for denne pasientgruppen.

 

”Double bundle” teknikk bedre enn ”single bundle”

Den aktuelle studien viser at en rekonstruksjon av bakre korsbånd med såkalt ”double bundle” teknikk er biomekanisk sett bedre enn ”single bundle” teknikken for større deler av bevegelsesutslagene i kneet.

 

Om funnene i denne studien kan reproduseres i en klinisk pasientstudie vil det være et viktig fremskritt for den pasientgruppen med den aktuelle kneskaden som trenger bakre korsbåndkirurgi.

 

Last ned artikkelen i AJSM (Part 2)