Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny IOC-rapport om fremre korsbåndskader

Ny IOC-rapport om fremre korsbåndskader

Introduksjon

I en ny "current concept" artikkel publisert i the British Journal of Sports Medicine, har verdens fremste eksperter på området diskutert epidemiologi, risikofaktorer, skademekanismer, behandling og forebygging av fremre korsbåndskader blant kvinnelige utøvere.

IOCs medisinske kommisjon inviterte nylig en gruppe leger, fysioterapeuter, biomekanikere og andre forskere for å gjennomgå og diskutere nåværende forskningsstatus samt fokus for nye studier.

 

Litteraturen viser klart at kvinnelige utøvere har en forhøyet risiko for fremre korsbåndsskade sammenliknet med menn som konkurrerer i samme idrett på likt nivå. Det er også enighet i at enkelte risikofaktorer slik som hormoner og bevegelsesmønstre påvirker risikoen for skade. Likefullt er det fremdeles mye som er uklart når det gjelder andre potensielle risikofaktorer og skademekanismer.

 

Forebyggende programmer bør legge vekt på god landing og finteteknikk. Dette inkluderer myk landinger med god bøy i kne- og hofteledd og om mulig landing på to ben.

 

Les kortversjonen av IOC konsensusen her

 

Les BJSM artikkelen her