Informasjon om en nyhet med tittelen NY IOC rapport om ”aldersdoping”
NY IOC rapport om ”aldersdoping”
Introduksjon
”Aldersdoping” antas å være et utbredt problem i aldersbestemte mesterskap i en rekke idretter på internasjonalt nivå. En ny IOC-rapport tar for seg aktuelle metoder for å bestemme en utøvers kronologiske alder.
Regelmessig dukker det opp saker fra internasjonale idrett hvor utøvere synes å være yngre eller eldre enn hva offisielle dokumenter tilsier. Med utgangspunkt i å ivareta den unge utøvers helse og sikre rettferdige konkurranser, inviterte Den internasjonale olympiske komité (IOC) 15 forskere fra ulike land til et seminar for å diskutere aktuelle metoder for å bestemme en utøvers kronologiske alder.
Seminaret ble ledet av professor Lars Engebretsen, Head of Research & Science i IOC og leder for Senter for idrettsskadeforskning.
Metodene som ble drøftet av forskerne, som representerte en rekke av verdens fremste forskere innen ortopedi, endokrinologi, pediatri og radiologi, er blodprøver, røntgen, magnetrøntgen (MR) og ultralyd.
For barn og unge med mistanke om uregelmessig vekst, er røntgen av venstre hånd en mye anvendt metode for å måle utviklingsgraden av vekstsonene til håndleddknoklene. Resultatet av målingen, det vil si fastsettelse av skjelettalderen, kan så vurderes og sammenlignes med et normalmateriale.
Systematiske undersøkelser ved hjelp av tradisjonell røntgen og røntgenstråling av friske personer, som unge utøvere i et mesterskap, er derimot ikke tillatt av Verdens Helseorganisasjon (WHO). I tillegg viser studier at skjelettalderen til unge personer med samme alder og kjønn kan variere med inntil to år. Røntgenbilder kan derfor ikke brukes som kontrollmetode.
For å finne alternativer til røntgenbilder har Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) startet forskningsprosjekter med hensikt å sammenligne tradisjonelle røntgenundersøkelser med MR, såkalt ”magnetrøntgen”, som er undersøkelser frie for røntgenstråling. Resultatene har vist at denne metoden kan være til hjelp for å avgjøre om herrespillere er over eller under 17 år, men er foreløpig ikke blant jenter eller for andre aldersgrenser. I tillegg er MR-undersøkelser svært kostbare. MR-undersøkelser er derfor heller ingen universell kontrollmetode.
Etter to dager med intensive diskusjoner og gjennomgang av litteraturen, måtte forskerne derfor fastslå at dagens metoder ikke er gode nok for å bestemme en utøvers kronologiske alder med tilstrekkelig sikkerhet. Til det er variasjonen i skjelettalder hos unge i vekst for stor.
Ved siden av Lars Engebretsen deltok fra Norge Harald Steen fra Rikshospitalet, Roald Bahr, medisinsk ansvarlig i det Internasjonale Volleyballforbundet og Kathrin Steffen, sistnevnte begge fra Senter for idrettsskadeforskning.