Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny doktorgrad: Spenstige, talentfulle gutter har høyest risiko for jumper’s knee

Ny doktorgrad: Spenstige, talentfulle gutter har høyest risiko for jumper’s knee

Introduksjon

Håvard Visnes disputerer fredag 12.09.2014 for PhD-graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen «Risk factors for jumper’s knee».

Lege og fysioterapeut Håvard Visnes har i sin doktorgrad sett på hvorfor noen idrettsutøvere utvikler hopperkne (jumper’s knee), mens andre forblir friske. Metoden har vært å følge elever ved et toppidrettsgymnas i volleyball ved Sand i Suldal kommune i Rogaland i perioden 2006-2011.

 

Mest talent-høyest risiko

Hovedfunnene i doktorgraden er at gutter har tre til fire ganger høyere risiko for å utvikle hopperkne sammenliknet med jenter, uten at årsaken til dette er helt forstått. I tillegg har en utøver med naturlig god spenst også høyere risiko for skade (les om artikkelen).

 

Disse funnene kommer frem etter å ha spensttestet elever med en kraftplattform ved inklusjon og gjennom hele skoleperioden. Et annet hovedfunn er at det er en klar sammenheng mellom totalbelastningen og risikoen for å utvikle hopperkne.

 

Kampeksponering er den største risikofaktoren fordi da de største talentene spiller et høyt antall kamper i regi av skolens lag samtidig som de spiller på flere klubb-, krets og landslag.

Deres treningsmengde blir også større, da de på grunn av landslagssamlinger og klubbaktivitet sjelden eller aldri har treningfri.

 

Personer som utvikler hopperkne har samtidig også spesialisert seg tidlig på volleyball, slik at dataene indikerer at tidlig sportsspesialisering kan bidra til økt risiko for belastningsskader som hopperkne (les artikkelen).

 

 

Ultralyd screening?

Ultralyd ble brukt til å undersøke både quadriceps- og patellarsenen. Resultatene viste at endringer i senen (hypoekkoiske områder og neovaskularisering) ved inklusjon var en klar risikofaktor for senere å utvikle hopperkne. Hovedutfordringen er å bruke denne kunnskapen i en screeningsituasjon. Det er nemlig mange elever som har disse endringene i senen men som senere ikke utvikler plager (les om artikkelen).

 

 

Hopperkne er et stort problem blant idrettsutøvere i idretter som krever spenst og eksplosive ferdigheter.

 

Smerten, som oftest rammer patellarsenen er vanskelig å behandle, og gjør derfor at utøvere trener med smerter og i mange tilfeller må legge opp.

 

(t.h. Håvard Visnes)

 

Mer om Håvard Visnes

Håvard Visnes (f-74) er utdannet fysioterapeut 1998 og lege 2006. Interessen for idrettsmedisin ble fanget gjennom volleyball der han har vunnet nasjonale titler med både Nyborg og Mosjøen i tillegg til mer enn 50 landskamper. Forskningen er utført ved Senter for idrettsskadeforskning i Oslo under hovedveileder Roald Bahr. Visnes har i perioden 2009-2014 jobbet i en forskerstilling ved Kysthospitalet ved Hagevik, mens han nå jobber ved ortopedisk avdeling Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

 

Kontaktinformasjon: Håvard Visnes, tlf: 41449996, E-mail: haavard.visnes@helse-bergen.no

 

Les mer om Håvards prosjekter 

 

 

Program for 12. september (Sted: Aud 1-Bygg for biologiske basalfag (BBB), Haukeland Universitetssykehus, Bergen)

 

10:15-11:00: Prøveforelesning «The Hoffa fat pad-function and possible pain related structures; Clinical implications, diagnostics and treatment»

12:15-15:00: Disputas

 

Bedømmelseskomité

 

1. opponent: Håkan Alfredson, Department of Surgical and Perioperative Sciences, Sports Medicine, Umeå University, Sweden

2. opponent: Henning Langberg, Department of Public Health, University of Copenhagen, Denmark

 

Leder: Professor Jon Arne Søreide, Universitet i Bergen

 

Prøveforelsening og disputas er åpen for publikum. Velkommen!