Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny doktorgrad på stamceller og behandlingen av bruskskader

Ny doktorgrad på stamceller og behandlingen av bruskskader

Introduksjon

Mandag 16. juni skal lege og stipendiat Rune Bruhn Jakobsen forsvare sin doktorgradsavhandling med tittelen: "Mesenchymal stem cells in cartilage repair. Studies of chondrogenesis in vitro and in vivo».

Doktorsgradsarbeidet til Rune utgjør en verdifull brikke i det store puslespillet det er å forstå stamceller og bruskbiologi.

 

Rune B. Jakobsen og kollegene hans har funnet at stamceller kan bli viktige i fremtidig behandling av bruskskader. Bruskskader, som på bildet nede, oppstår ofte ved idrettsskader.

 

De kan gi store plager og leder til en utvikling av slitasjegikt.

 

I sin avhandling har Rune (bilde) og kolleger studert stamceller fra benmarg og fettvev for å se om de kan erstatte bruskcellene som brukes i behandlingen i dag.

 

Bruskceller dyrkes fra en liten bit av pasientens egen brusk. Dette krever et inngrep for å hente bruskbiten og senere et nytt inngrep for å sette inn bruskcellene.

 

I doktorgradsarbeidet er prosessen for hvordan stamceller spesialiseres til bruskceller studert i laboratoriet og i dyreforsøk på kaniner.

 

Eksperimentene viste at stamceller fra benmarg lettere spesialiseres til bruskceller enn stamceller fra fettvev, med mye høyere nivåer av molekyler som er spesifikke for brusk.

 

 

Stamceller i en tredimensjonell bærer, laget av hyaluronsyre, som er en viktig del av normal leddbrusk, ble satt inn i en bruskskade hos en kanin.

 

 

 

Dette inngrepet førte derimot ikke til bedre fylling av skaden. Forskerne fant likevel en trend mot bedre kvalitet på reparasjonsvevet.

 

MikroRNA er små molekyler som regulerer geners aktivitet. I en annen studie studerte Rune og kolleger mikroRNA i stamceller som spesialiseres til bruskceller og sammenlignet med utviklingen i bruskceller. Spesielt undersøkte forskerne rollen til mikroRNA-140, og fant at den har stor betydning for spesialiseringen, samt at den hemmer et molekyl, RALA, som ikke tidligere har vært knyttet til brusk.

 

I den siste studien ble et stort antall kombinasjoner av vekstfaktorer som brukes til å spesialisere stamceller til bruskceller undersøkt i samarbeid med kolleger ved Harvard Stem Cell Institute.

 

Forskergruppen fant at de eksisterende blandinger ikke er optimale, men at metoden som ble

brukt til å studere dette kan utvides til større screeningstudier for å identifisere nye og bedre blandinger.

 

Som allerede nevnt vil doktorsgradsarbeidet utgjøre en verdifull brikke i det store puslespillet det er å forstå stamceller og bruskbiologi.

 

 

Professor Jan E Brinchmann har vært hovedveileder for Rune B Jakobsen.

 

Les mer om Runes prosjekter.

 

 

Program for 16. juni (Sted: Runde auditorium (R-105), Domus Medica tilbygg, Sognsvannsveien 9, Oslo Universitetssykehus)

 

10:15 - 11:00 Prøveforelsning "Treatment options after cartilage injuries in the young adult”

13:15 - 16:00 Avhandlingsforedrag med etterfølgende diskusjon


 

Opponenter

 

Professor Sally Roberts, Robert Jones & Agnes Hunt Orthopaedic Hospital, Shropshire, UK

Associate Professor Lise Charlotte Berg, Københavns Universitet, Danmark

Leder av komiteen: Jan Erik Madsen, Ortopedisk avdeling, Oslo Universitetssykehus

 

Disputasleder: Professor emeritus Gunnar Nicolaysen, Institutt for medisinske basalfag, Oslo Universitetssykehus

 

Velkommen!

Prøveforelesning og disputas vil foregå på engelsk.