Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Norske forskere i ledende roller

Norske forskere i ledende roller

Introduksjon

I starten av april samles verdenseliten av forskere innenfor idrettsmedisin til kongress i Monaco. Ikke mindre enn 13 nordmenn står sentralt på programmet.

For tredje gang avholdes det en verdenskongress for forebygging av skader og sykdom innenfor idretten, the IOC World Conference on Prevention of Injury and Illness in Sport.  

 

Flere hundre fagfolk fra hele verden møtes for å presentere sin forskning, og for å lære av hverandre.

 

13 forskere tilknyttet Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole skal holde foredrag og presentere arbeidet sitt.

 

– Programmet er blitt til ved at forskere fra hele verden har sendt inn forslag om tema og forelesere, og nåløyet er trangt. Men resultatet er blitt fremragende, sier lederen for den vitenskapelige komitéen, professor Roald Bahr.

 

Høyt nivå

Den 17 personer sterke vitenskapelige komitéen har hatt en utfordrende jobb i å lage programmet for kongressen. Av over 100 innsendte forslag til hovedprogrammet var det bare plass til fem keynote lectures og 21 symposier.

 

Et bredt spekter av tema dekkes i løpet av de tre dagene i Monaco, og det er også invitert 94 foredragsholdere. Og midt oppi dette står altså 13 nordmenn, som har gjort seg bemerket utenfor landegrensene.

 

At Norge som et lite land i verden hevder seg på topp internasjonalt er ingen selvfølge.

– Forklaringen er vel at vi i Norge var tidlig ute med forskning som kan forebygge idrettsskader, mens de fleste andre grupper har fokusert på behandling. Men det er gledelig å se at flere og flere forskergrupper verden over er i ferd med å endre fokus fra behandling til forebygging, forteller Bahr.

 

Tungvektere

Et av områdene kongressen tar for seg er hva som skjer i det skadene skjer.

 

Tron Krosshaug ved Senter for idrettsskadeforskning er valgt ut som en av få hovedforelesere. 

 

Krosshaug skal lede sesjonen om skademekanismer, med et spesielt fokus på korsbåndsskader.

 

De norske bidragene for øvrig spenner vidt; fra ski- og fotballskader, til astma og høyt blodtrykk blant idrettsutøvere. Hodeskader, kneskader, hjelmbruk og forebyggende treningsprogram står også på programmet.

 

Ikke minst er det viktig hvordan kunnskapen kan settes ut i praksis, noe som er professor Lars Engebretsens tema i hans avsluttende hovedforelesning om IOCs rolle i arbeidet med å beskytte utøvernes helse.

 

Suksessen gjentar seg

Den aller første verdenskongressen for forebygging av idrettsskader ble arrangert av Senter for idrettsskadeforskning i 2005, og ble avholdt i Oslo. Tre år senere gjentok man suksessen i Tromsø, over 700 deltagere fra 56 land deltok på kongressen i ”Nordens Paris”.

 

Som følge av de to vellykkede arrangementene besluttet IOC å ta imot tilbudet om å overta ansvaret for kongressen fra grunnleggerne. Med den tredje verdenskongressen, som arrangeres i Monaco nå i april, har man valgt å utvide fokuset til også å gjelde forebygging av andre helseproblemer i idretten, i tillegg til forebygging av idrettsskader.