Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen NIMI-prisen 2004 - Ny norsk forskningspris

NIMI-prisen 2004 - Ny norsk forskningspris

Introduksjon

Fysioterapeut dr. Scient. Grethe Myklebust fra Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole og Norsk Idrettsmedisinsk Institutt Ullevål stadion ble tildelt NIMI-prisen 2004 under årets Idrettsmedisinske Høstkongress i Harstad for beste publikasjon i et internasjonalt tidsskrift i perioden 1. september 2003 til 1. september 2004.

 

 

Prisvinner Grethe Myklebust overrekkes NIMI-prisen fra Knut Jæger-Hansen

 

   

Det ble i alt sendt inn ti internasjonale artikler, publisert i anerkjente idrettsmedisinske eller ortopediske tidsskrift. De to tidsskriftene med høyest impactfactor var Spine og Am J Sports Med, på henholdsvis 2.6 og 2.0. Førsteforfatterne var seks fysioterapeuter og fire leger. Studiene tok for seg ulike diagnoser og idrettsmedisinske problemstillinger, fra ryggplager hos barn og voksne til skiskader og skademekanismer / forebygging i håndball og fotball. Studiene hadde ulike design og omfattet alt fra kartleggingsstudier til randomiserte effektstudier. De innsendte arbeidene vitner om at den idrettsmedisinske forskningsaktiviteten i Norge er stor og at den internasjonale formidlingen av resultater er god.

 

Komiteen som besto av professor og fysioterapeut Inger Holm og dr.med. Fredrik Bendiksen la følgende kriterier til grunn for vurderingen:

 

"          omfang av arbeidet


"          klar skriftlig fremstilling


"          konsekvenser for det idrettsmedisinske fagfeltet

 

NIMI-prisen 2004 ble delt ut til fysioterapeut Grethe Myklebust og medarbeidere for artikkelen Clinical, functional and radiologic outcome in team handball players 6 to 11 years after anterior cruciate ligament in jury a follow-up study publisert i American Journal of Sports Medicine 2003: 31 (6): 981-989.

 

Dette er en klinisk studie med lang oppfølgingstid. Funnene viser at mange spillere gikk tilbake til det nivået de hadde spilt på før skaden. Imidlertid var det ca. 50% av spillerne som klaget over smerter, instabilitet og redusert bevegelsesutslag 6 11 år etter en korsbåndskade. Artikkelen konkluderer med at man, til tross for en del usikkerhetsmomenter, bør ha en mer restriktiv holdning til å anbefale pasientene spill på toppnivå etter en slik skade. Funnene bør få konsekvenser for hva både leger og fysioterapeuter råder pasientene til å gjøre når det gjelder fremtidig idrettsaktivitet.