Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen NIMI-pris til Marianne Martinsen på Idrettsmedisinsk Høstkongress

NIMI-pris til Marianne Martinsen på Idrettsmedisinsk Høstkongress

Introduksjon

Forskere fra Norges idrettshøgskole og Senter for idrettsskadeforskning var også godt representert blant de utplukkede foredragene og ble de store prisvinnere på årets Idrettsmedisinsk Høstkongress, som gikk av stabelen i Tromsø.

 

Nær 550 påmeldte forskere og klinikere fra både Norge og utlandet var til stede for å bidra til et faglig utmerket program. Programmet bærer preg av tyngde mot hofte/lyske og nakke/hode, men som alltid ble programmet krydret med et bredt utvalg av praktisk rettede workshops.

 

Link til kongressen.

 

Spenning rundt TAKEDA NYCOMED-prisen

 

Tradisjonen tro deles også TAKEDA Nycomed-prisen ut under den årlige Idrettsmedisinske Høstkongressen for beste frie foredrag.

 

De 6 nominerte forskere «konkurrer mot hverandre» med hvert sitt tilmålte 10-minutters foredrag. Vinneren mottar et stipend på 15.000 kroner.

 

Helt på topp denne gangen havnet Elisabeth Edvardsen (bilde, fotograf kongresskomitéen), stipendiat på Seksjon for idretts-medisinske fag (SIM) på Norges idrettshøgskole.

 

På vegne av prosjektgruppen holdt Elisabeth et glitrende foredrag med tittel: «Trening med høy intensitet etter operasjon for lungekreft–En randomisert kontrollert studie».

 

Forfatterne konkluderte med at sammenlignet med standard postoperativ pleie var høyintensiv utholdenhets- og styrketrening godt tolerert blant pasientene og resulterte i en klinisk signifikant økning i VO2max, DLco, muskelstyrke, total muskelmasse, funksjonell funksjon og livskvalitet. Siden generell medisinsk etterbehandling ikke medfører lungevekst, bør systematisk trening inkluderes i pasientens behandlingsregime etter kirurgi.

 

Les mer om Elisabeths prosjekter

 

Også Arnhild Bakken, stipendiat ved Senter for idrettsskadeforskning, og Hege Grindem og May Arna Risberg fra Norges idrettshøgskole og Norsk forskningssenter for Aktiv Rehabilitering (NAR) ble nominert til finaleheatet blant de rundt 50 innsendte abstracts; en uansett knallsterk prestasjon.

 

 

NIMI pris for beste artikkel

En annen av de mange NIH stipendiatene, Marianne Martinsen (bilde til høyre, fotograf Lene Håkstad), med tilhørighet til Senter for idrettsskadeforskning og SIM stakk avgårde med den gjeve NIMI-prisen. Nimi-prisen ble denne helgen delt ut for 11. gang.

 

Prisen går til «beste publikasjon i et internasjonalt tidsskrift». Artikkelen juryen satte mest pris på (i tidsrommet 01.09.13–01.09.14) var altså Martinsen med flere sin «Preventing eating disorders among young elite athletes: a randomized controlled trial».

 

Medforfatterne på denne flotte artikkelen er Jorunn Sundgot-Borgen, Roald Bahr, Runi Børresen, Ingar Holme og Anne-Marte Pensgaard.

 

 

I juryens begrunnelse heter det blant annet at "Martinsen og kollegaer har gjennomført en randomisert, kontrollert studie på forebygging av spiseforstyrrelser hos unge idrettsutøvere ved 16 norske toppidrettsgymnas, med i alt nesten 500 inkluderte elever.

 

- Dette er et viktig forskningsområde innen idrettsmedisin ettersom utøverne kan rammes av både fysiologiske og psykologiske uheldige effekter dersom spiseforstyrrelsene forblir ubehandlet. Før denne studien ble gjennomført var det lite kunnskap om effektive forebyggingsregimer for utvikling av spiseforstyrrelser hos unge idrettsutøvere».

 

- Studien er derfor et viktig bidrag, sier Terje Halvorsen, administrerende direktør i NIMI, på vegne av juryen.

 

Marianne Martinsen kunne motta en sjekk på den nette sum av 20.000 kroner.

 

 

Les mer om Marianne Martinsen og hennes doktorgradsprosjekt

 

Vi gratulerer alle vinnere og nominerte med en kjempeinnsats!