Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Mange skadet på snowboard i påsken

Mange skadet på snowboard i påsken

Introduksjon

Skadestatistikken denne påsken toppes av barn og unge på snowboard i luftige svev og middelaldrende menn på jakt etter ungdommelig spenst (Aftenposten 02.04.2002).

 

Henger i luften.  

 

Øyvind Patricsson (14) sklir langsomt på snowboard sidelengs i alpinbakken på Beitostølen. Det er 1. påskedag, strålende solskinn, vindstille og ikke like tettpakket av folk som dagene før.

 

Så setter han rett utfor. Tar sats på hoppkanten, som peker nærmest rett til himmels, kaster seg rundt og henger opp ned i luften med hele Jotunheimen i horisont. 14-åringen lander utrolig nok med hodet opp og bena ned. Ikke alle gjør det. -Mange barn og unge har skadet seg i alpinbakkene denne påsken, forteller landsrådsleder Arvid Ryen i Norges Røde Kors Hjelpekorps på telefon fra Golsfjellet. Han takker finværet og folks gode fjellvett for kun 34 leteaksjoner. Over 1100 skader totalt er registrert ved Norges Røde Kors informasjonssentral på Golsfjellet i påsken. Noe over 420 av skadene er fra alpinanlegg. Et høyt tall sett i forhold til at langt flere befinner seg på ski utenfor alpinanleggene. Det fine været har fått barn og unge ut i alpinbakkene som aldri før. På snowboard og slalåmski skal det hoppes høyt. Da kan det gå hardt ut over håndledd, nakke, rygg og hode. Skader som kan gi senkomplikasjoner for unge kropper. -Det har vært stor aktivitet. Vi har hatt to til tre småskader hver dag. To alvorlige skader i påsken, ett stygt håndleddsbrudd og en ryggskade. Begge var unge gutter, sier Jonas Werner i skipatruljen på Beitostølen.

 

Bruker hjelm

 

Han forteller at de aller beste ungdommene i 16-17-årsalderen på snowboard og på ski nå ofte bruker hjelm.

 

-Det er en ny trend og det er bra. Det vil ha en signaleffekt på de som er yngre, sier Werner. Vi står i bakken og ser på Øivind og vennene Petter (16) og Aleksander (14) kaste seg ut for hoppet gang etter gang. De overgår hverandre i luftige sprell. Ingen av dem har hjelm. -Jeg har brukt hjelm hele påsken. I dag skulle jeg ikke ta i så mye, forsikrer Øyvind. Men så kom Aftenposten med imponerende kameralinse, og fristelsen ble for stor. Hoppene til de tre Bærums-guttene vitner om at det ikke spares på kruttet. Andre steder i bakken kreker godt voksne menn i alle fasonger seg nedover fjellsiden på snowboard. Uten hjelm. -De setter hjelm på ungene, mens fedrene prøver seg for første gang uten hjelm. Ungene er lave og lette i kroppen. Det er ikke fedrene. Vi ser en del hjernerystelser blant dem, sier Jonas Werner. På toppen av skiheisen begynner langrennsentusiastene å komme tilbake fra tur. Ettermiddagssolen varmer godt. Unge som gamle vil slikke de siste solstråler før de vender nesen hjem. Stine Hulbach (4) har vært på tur, men fortsetter frem og tilbake i sporet mens storesøster Marthe (10) og pappa John nyter solen. Familien fra Drøbak sverger til langrennsski og turer med appelsin og sjokolade. Det gjør stadig flere osloungdom også. På langrennsski fra hytte til hytte er en ny trend, melder Norges turistforening. En trend de tre kompisene Øivind, Petter og Aleksander ikke bryr seg nevneverdig om. -Langrennsski? Nei vi har vært her, akkurat her ved hoppet i hele påsken, oppsummerer de.