Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Lars-Petter Granan disputerer 20. november

Lars-Petter Granan disputerer 20. november

Introduksjon

I sitt doktorgradsarbeid beskrives etableringen av verdens første nasjonale korsbåndsregister som Lars-Petter sammen med sin veileder Prof Lars Engebretsen og kolleger fra Bergen og Oslo har bygd opp i Norge.

Fredag 20. nov 2009 skal lege og forsker Lars-Petter Granan forsvare arbeidet sitt.

 

Totalt opereres 1 600 nordmenn for korsbåndskader hvert år, nesten halvparten av alle som skades.

Av dem som ble operert skadet 70% seg i forbindelse med fotball, håndball eller alpint.

 

En korsbåndskade er en alvorlig kneskade som ubehandlet ofte gjør at unge mennesker ikke kan opprettholde sitt vanlige aktivitetsnivå og heller ikke kan ha arbeid som medfører store krav til stabiliteten i kneleddet.

 

 

Korsbåndskader er kostbart for samfunnet

 

I gjennomsnitt koster hver pasient som opereres 250 000 kroner, mens hver pasient som ikke opereres koster 200 000 kroner. De offentlige totalutgiftene per år blir dermed ca 600 millioner kroner. I tillegg kommer økende forsikringsutbetalinger og den reelle utgiften vurderes anslagsvis å være nærmere 1 milliard kroner.

 

Basert på data fra Nasjonalt Korsbåndsregister (NK) er det blitt utarbeidet en modell for å kunne vurdere konsekvensene for den enkelte pasient ved å utsette en operasjon. Generelt kan man si at hos voksne synes tidlig operasjon å være sammenfallende med færre menisk- og bruskskader. Det er ikke klarlagt om operasjon vil motvirke en for tidlig utvikling av slitasje i kneet.

 

Avhandlingen Development of a national knee ligament registry dokumenterer at et pasientregister, som NK, er den eneste måten man systematisk over tid kan vurdere kvaliteten på den kirurgiske behandlingen, og dermed bidra til å bedre standarden på helsetilbudet. Både nasjonalt og internasjonalt nyter NK stor anerkjennelse, og flere viktige vitenskapelige artikler er publisert på grunnlag av data fra dette registeret.

 

Prøveforelesningen og disputas

 

Oppgitt emne for prøveforelesningen lyder: Kohorte studier og randomiserte design i ortopedisk forskning - når skal man bruke hvilket design?

Prøveforelesningen finner sted 19. nov kl. 14:15 ved Auditoriet i Kreftsenteret, Ullevål, Kirkeveien 166, Oslo 

 

Disputas er dagen etterpå, 20. nov på samme sted (Auditoriet i Kreftsenteret, Ullevål) fra kl. 10:15.

 

Bedømmelseskomité:

1. opponent: Professor Ewa Roos, Institute of Sports and Clinical Biomechanics, University of Southern Denmark, Odense, Danmark

2. opponent: Dr.med. Otto Robertsson, Avdeling for ortopedi, Lunds Universitet, Sverige

3. medlem av bedømmelseskomiteen: Professor Inger Holm, Seksjon for helsefag, Universitetet i Oslo

 

Disputasleder: Professor Ingvar Jarle Vaage, Kirurgisk klinikk, Fakultetsdivisjon Ullevål universitetssykehus