Informasjon om en nyhet med tittelen Langtidsresultat etter brusktransplantasjon på tibia plafonden
Langtidsresultat etter brusktransplantasjon på tibia plafonden
Introduksjon
For første gang er det nå publisert langtidsresultat etter brusktransplantasjon på tibiaplafonden. Resultatene så langt ble vurdert som gode, og er oppløftende med tanke på videre bruk av metoden.
Denne studien omhandler et tilfelle der en ung pasient (13 år gammel jente) hadde pådratt seg en omfattende fraktur i den distale tibia som følge av et fall. Da pasienten ni måneder etter operasjon fremdeles hadde store smerter og tegn til trangere leddspalte ble artrodese (avstivning av ankelleddet) vurdert men avvist av pasienten.
To år etter skaden ble det bestemt å utføre brusktransplantasjon der celler fra femurkondylen ble høstet under artroskopi. En ankelstøtte ble benyttet umiddelbart etter operasjonen, og begrenset leddutslag (-10° til 10°) ble startet. Full vektbelastning ble startet etter 10 uker. Til tross for smerter opp til 18mnd etter operasjonen avtok disse og etter 24 mnd kunne pasienten igjen delta i mosjonsidrett. Etter 8 år har pasienten ingen smerte under daglige aktiviteter.
Forfatterne konkluderte med at brusktrasplantasjon kan være et godt behandlingsalternativ for unge pasienter med store brusk og benskader i ankelleddet. Imidlertid er det nødvendig med lengre oppfølgingsperiode for å evaluere denne metoden.
Førsteforfatter av denne studien er Atsuo Nakamae, som var gjesteforsker på Senter for idrettsskadeforskning i 2004-2005. Medforfattere var Lars Engebretsen (Senter for idrettsskadeforskning) og Lars Peterson (Göteborg universitet)
Les artikkelen her