Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Kvinner mer utsatt for korsbåndskader på høyfriksjons dekker

Kvinner mer utsatt for korsbåndskader på høyfriksjons dekker

Introduksjon

I følge en undersøkelse publisert i oktober utgaven av Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports er forekomsten av fremre korsbåndskader høyere på dekker med høy friksjon enn på dekker med lav friksjon. Undersøkelsene er gjennomført blant mannlige og kvinnelige håndballspillere i Norge i periodene 1989-91, 1993-96 og 1998-2000 og den viser at forekomsten av fremre korsbåndskader blant kvinner var 2-3 ganger høyere på kunstdekker enn på parkettdekker, mens ingen slik sammenheng ble funnet for menn.

Stipendiat Odd-Egil Olsen fant en klar sammenheng mellom gulvdekke og skadefrekvens, men bare for kvinner

 

På bakgrunn av den høye risikoen for korsbåndskader, spesielt blant kvinnelige håndballspillere, ønsket Senter for idrettsskadeforskning å undersøke om det var noen sammenhengen mellom frekvensen av fremre korsbåndskader og de to vanligste typer gulvdekker parkett (har generelt lavere friksjon) og kunstdekker (eldre kunstdekker har generelt høyere friksjon).

 

Undersøkelsen ble gjennomført i de tre øverste divisjonene for menn og kvinner (212 klubblag, 3392 spillere) fra perioden 1989-91, elitedivisjon for menn og kvinner (24 klubblag, 384 spillere) fra perioden 1993-96 og de tre øverste divisjonene for kvinner (60 klubblag, 950 spillere) fra perioden 1998-2000. Alle spillere som hadde pådratt seg en fremre korsbåndskade svarte på et spørreskjema, der det bl.a. ble registrert hvilken hall (underlag) skaden skjedde i. Vi registrerte også hvor alle seriekampene i de aktuelle periodene ble spilt og type underlag det ble spilt på. Totalt ble det registrert 174 fremre korsbåndskader, av disse skjedde 53 skader i seriekamper og disse ble inkludert i undersøkelsen. Totalt ble det spilt 6724 seriekamper i registreringsperioden.

 

 

Resultatene viser at forekomsten av fremre korsbåndskader blant kvinner var 2-3 ganger høyere på kunstdekker enn på parkettdekker. Skade-forekomsten var tre ganger høyere blant kvinner enn menn uavhengig av underlag, og på kunstdekke opp mot fem ganger høyere for kvinner enn menn. Det antas at den økte forekomsten er et resultat av høy friksjon på enkelte typer kunstdekker, særlig eldre typer dekke. På parkett var det ingen forskjell mellom kjønnene og det var heller ingen forskjell blant menn mellom kunstdekke eller parkett.

 

For å forebygge fremre korsbåndskader i håndball og andre ballidretter tyder tilgjengelige data på at friksjonen mellom sko og underlag bør være så lav som mulig. Derfor er det viktig å velge sko som er tilpasset underlaget med en lavest mulig friksjon, men som også gir spillerne en optimal bevegelse. Informasjon om friksjon, renhold, redusert bruk av klister etc. og bruk av forskjellige typer sko - ett par til dekker med lav friksjon og ett til dekker med høy friksjon - bør gis til utøvere og trenere.

 

Fysioterapeut Odd-Egil Olsen fra Senter for idrettsskadeforskning har gjennomført undersøkelsen sammen med fysioterapeut Grethe Myklebust, professor Roald Bahr, professor Lars Engebretsen og professor Ingar Holme.

 

Les mer om studien her.

 

Les artikkelen her.