Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Kvinnelige elitehåndballspillere sliter med skuldrene

Kvinnelige elitehåndballspillere sliter med skuldrene

Introduksjon

Klinisk erfaring viser at et betydelig antall håndballspillere har, eller har hatt, skuldersmerter. Godt over halvparten av spillerne i kvinnenes eliteserie sliter med disse plagene.

 

En studie publisert i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports satte seg fore å belyse omfanget av skuldersmerter blant kvinnelige elitespillere i håndball.

 

Les hele artikkelen som publisert i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports her (pdf).

 

Helsepersonell som jobber med håndballspillere har i mange år rapportert om skulderplager som et problem.

 

En tidligere studie fra Tyskland rapporterte at 40 prosent av håndballspillerne ble forhindret fra trening eller kamp de siste seks månedene på grunn av skuldersmerter.

 

I andre idretter med bruk av arm over skulderhøyde er det rapportert forekomst av skuldersmerter fra 10–52 prosent.

 

Alle skal med

I forkant av 2007/2008-sesongen ble 179 spillere fra de tolv forskjellige lagene i kvinnenes eliteserie i håndball testet.

 

Spillerne besvarte to spørreskjema, det ble gjort «apprehension»- og «relocation»-tester og i tillegg ble det utført målinger av innad- og utadrotasjoner (av skulderen, med gonimeter).

 

Skuddhastighet ble målt med radar.

 

Mange sliter

Hele 65 spillere (36 %) rapporterte på selve testdagen at de hadde smerter i skulderen, og så mange som 40 spillere (22 %) kunne fortelle om tidligere plager.

 

To tredjedeler av spillerne med smerter sa at smerten ikke kom akutt, men var gradvis tiltagende.

 

Av spillerne med nåværende og tidligere skuldersmerter hadde 22 (36 %) og 14 (36 %) meldt forfall til kamp, 43 (68 %) og 28 (76 %) spillere rapporterte at de hadde endret på treningen som følge av smertene.

 

Såkalt «positive» «apprehension»- og «relocation»-tester ble gjort på 51 spillere (29 %). En høy andel av de kvinnelige elitespillerne i håndball opplever smerter og problemer med skuldrene, og har en ustabil skulder.

 

Det ble ikke funnet noen sammenheng mellom skuldersmerter og bevegelighet eller skuddhastighet for utvalget i denne studien.

 

Festina lente

Selv om frafallet på grunn av skuldersmerter tidvis kan være stort fortsetter likevel mange å trene og spille kamper.

 

Smertene er belastningsrelaterte og har en negativ innvirkning på spillernes trening, kampaktivitet og også daglige aktiviteter.

 

Lagenes støtteapparat bør være oppmerksomme på smerter fra skulderen, og prøve å forebygge med trening og belastningsstyring gjennom sesongen.

 

 

Studien ble utarbeidet av Grethe Myklebust ved Senter for idrettsskadeforskning, i samarbeid med Lisbeth Hasslan, Roald Bahr og Kathrin Steffen.