Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Hver 3. World Cup utøver innen alpint, freestyle og snowboard skader seg i løpet av en sesong

Hver 3. World Cup utøver innen alpint, freestyle og snowboard skader seg i løpet av en sesong

Introduksjon

Det er et av de oppsiktsvekkende funn i en ny studie fra Senter for idrettsskadeforskning publisert i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Vi har begrenset informasjon om skader som World Cup utøvere innen de ulike ski og snowboard grenene pådrar seg gjennom sesongen.

 

Dette var bakgrunnen til at det internasjonale skiforbundet (FIS) i samarbeid med Senter for idrettsskadeforsking etablerte et skadeovervåkingssystem

 

Et FIS Injury Surveillance System ble foran vintersesongen 2006-07 introdusert for å følge skaderisiko og trender over tid.   

 

Målet med denne undersøkelsen var å beskrive og sammenlikne skaderisiko for World Cup utøvere innen alpint, freestyle, snowboard, hopp, langrenn og kombinert.

 

Vi intervjuet 2121 World Cup utøvere innen de ulike ski og snowboard disiplinene mot slutten av vintersesongene 2006-07 og 2007-08 og registrerte 705 akutte skader.

 

Denne måten å registrere skader ble brukt ettersom en ny undersøkelse fant dette til å gi det beste bilde av skadesituasjonen hos World Cup ski og snowboard utøvere. Vi fant at 520 (72%) av skadene var fraværsskader og 196 (28%) alvorlige skader med fravær >28 dager.

 

Omtrent hver tredje World Cup utøver innen alpint, freestyle og snowboard pådrar seg en fraværrskade i løpet av en sesong, mens risikoen er lav i de nordiske grenene.

 

Vi fant en høy andel av alvorlige skader hos alpinister, freestyle og snowboard-utøvere som er forskjellig fra de fleste andre idretter.    

 

Les artikkelen i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.