Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Fremre korsbåndskader i kvinnefotball et like stort problem som i kvinnehåndball

Fremre korsbåndskader i kvinnefotball et like stort problem som i kvinnehåndball

Introduksjon

Fire studier har de siste to årene vist en høy forekomst av fremre korsbåndskader hos kvinnelige fotballspillere på elitenivå. En av disse studiene er utført i regi av Senter for Idrettsskadeforskning og er nylig blitt publisert i tidsskriftet ”Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy”.  Undersøkelsen ble utført i sesongen 2001 i Toppserien for kvinner av Agnar Tegnander og medarbeidere.

Alle studiene er gjort i land hvor kvinnefotballen står sterkt og som har vært ledende internasjonalt de siste årene (USA, Tyskland, Sverige og Norge), og bør derfor være representative for skadepanoramaet i kvinnefotball.

 

Fremre korsbåndskader
Hyppigheten av fremre korsbåndskader i disse studiene varierer fra 0,6 til 2,2 skader per 1000 spilte kamptimer, mens Grethe Myklebust og medarbeidere har rapportert en hyppighet på 1,6 per 1000 spilte kamptimer i kvinnehåndball. Selv om tallene varierer noe mellom fotballstudiene kan en i dag konkludere med at fremre korsbåndskader i kvinnefotball er et vel så stort problem som i kvinnehåndball. Andre har også tidligere vist at risikoen for en fremre korsbåndskade i kvinnefotball er mangedoblet sammenlignet med herrefotball (2-3 ganger økt risiko i sammenlignende studier).

 

Generelt skadepanorama
Hvis en ser på den øvrige fordelingen av skadetyper og skadelokalisasjon, skiller dette seg ikke nevneverdig ut fra det en ser på elitenivå i norsk herrefotball. Der ser en at ca. 80% av alle skader skjer i underekstremitetene, og hvor ankelskader er den hyppigste enkeltskaden (17,2%). I vår studie så vi et litt lavere antall kneskader og muskelskader enn andre har vist tidligere. Dette kan skyldes det sterke fokus på disse skadetypene i norske lagidretter de siste årene. Hyppigheten av skader i sesongen 2001 ble beregnet til 23,6 skader per 1000 spilte kamper, og hele 52% av alle spillerne var skadet i kortere eller lengre tid. Det bemerkes også at så mange som 6,3% pådro seg hodeskader i løpet av sesongen.

 

Skaderegistrering viktig
Vår studie registrerte kun skader i konkurranseperioden fra april til oktober. Vi vet at det rett før sesongstart og rett etter sesongslutt ble observert fremre korsbåndskader som dermed ikke er med i dette tallmaterialet. Fotball på elitenivå har etter hvert blitt en helårsidrett som krever kontinuerlig skaderegistrering. For å lære mer om skademekanismer og skadeforebygging i kvinnefotball bør en i Norge innføre skaderegistrering i Toppserien på lik linje med Tippeligaen.

 

Les hele artikkelen her