Informasjon om en nyhet med tittelen Freestyle utøvere utsatt for høy skaderisiko
Freestyle utøvere utsatt for høy skaderisiko
Introduksjon
Målet med denne undersøkelsen fra Senter for idrettsskadeforskning var å beskrive skademønsteret innen freestyle og de ulike grenene ski cross, halfpipe, kulekjøring og hopp (aerials).
Freestyle er en forholdsvis ny idrett som har utviklet seg mye de siste årene. Vi har begrenset kunnskap om skader som World Cup utøvere i freestyle pådrar seg. Et overvåkingssystem ble etablert av det Internasjonale Skiforbundet FIS foran vintersesongen 2006-07 for å beskrive og følge skadefrekvens hos World Cup utøvere.
Vi intervjuet 662 utøvere i de ulike freestyle-grenen og registrerte 291 akutte skader under vintersesongene 2006-07, 2007-08 og 2008-09. Vi fant at 93 (32 %) var alvorlige skader med fravær fra trening/konkurranse >28 dager.
Intervju ble valgt til å registrere skader ettersom en undersøkelse fant dette til å gi det beste bildet av skadesitusjonen hos World Cup ski og snowboard utøvere.
Freestyle utøvere på World Cup nivå har et høyt nivå av skader og hver tredje utøver pådrar seg en fraværsskade i løpet av en vintersesong.
Det er kneskader som er vanligst fulgt av hodeskader. I World Cup konkurranser er det færrest skader i kulekjøring sammenliknet med de andre grenene ski cross, halfpipe og hopp (aerials). Vi fant ingen kjønnsforskjeller verken for alle skader eller for kneskader spesifikt.
Senter for idrettsskadeforskning fortsetter nå sitt samarbeid med det Internasjonale Skiforbundet (FIS) med et nytt prosjekt i freestyle sporten (videoanalyser av korsbåndskader) for å øke kunnskapen om hvordan vi kan redusere skaderisikoen og bedre sikkerheten i fremtiden.
Denne kartleggingsstudien av skademønstrene ble ledet av lege Tonje Flørenes i samarbeid med Stig Heir, Lars Nordsletten og Roald Bahr.