Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Fotballspillere med høy risiko for skade kan plukkes ut gjennom enkle spørsmål

Fotballspillere med høy risiko for skade kan plukkes ut gjennom enkle spørsmål

Introduksjon

En studie gjort i norsk herrefotball på 1.-3.divisjons-nivå viser at man ved bruk av et enkelt spørreskjema på tidligere skader og nedsatt muskel-/leddfunksjon klarer å identifisere spillerne med høyest risiko for skade.

I 2004 sesongen ble 508 spillere fra 31 forskjellige lag fra herrenes 1.-3.divisjon på østlandet inkludert i studien.

 

Før sesongen fylte alle spillerne ut et omfattende spørreskjema. På bakgrunn av dette skjemaet ble spillere med tidligere skade og/eller redusert funksjon forsøkt identifisert, og delt inn i to grupper; én gruppe med lav skaderisiko, og én gruppe med høy skaderisiko.

 

Den siste gruppen ble deretter randomisert og delt i én kontrollgruppe og én intervensjonsgruppe. Intervensjonsgruppen fikk nødvendig utstyr og ble instruert i forebyggende styrke- og balanseøvelser av lagets fysioterapeut. Alle skader som oppstod i løpet av fotballsesongen ble deretter registrert av fysioterapeuten.

 

Resultatene viser at det, i den på forhånd definerte lav-risiko-gruppen, var signifikant færre skader. Dette viser at en enkel identifikasjon av spillere med økt skaderisiko og dermed størst behov for forebyggende tiltak kan gjøres uten dyre og omfattende tester. Dette kan bety mye for lag nedover i divisjonssystemet med mindre ressurser enn eliteserielagene.

 

Det var derimot ingen signifikant forskjell i skaderisiko mellom intervensjonsgruppen og kontrollgruppen. Dessverre var oppslutningen om de forebyggende øvelsene for dårlig, med en compliance på kun 20-30%. Med så få rapporterte utførte treningsprogram blir det dermed umulig å konkludere med om treningsprogrammene hadde kunnet forebygge skader eller ikke.

 

Forfattere i denne studien var Anders Hauge Engebretsen, Grethe Myklebust, Ingar Holme, Lars Engebretsen og Roald Bahr.

 

Les artikkelen her.

 

Les leder fra AJSM her