Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Fotballspillere er dårlige til å erkjenne at de har fått en hjernerystelse

Fotballspillere er dårlige til å erkjenne at de har fått en hjernerystelse

Introduksjon

Opptil 2 av 3 hjernerystelser i Tippeligaen blir ikke erkjent av spilleren selv, og i 70% av tilfellene hvor en spiller får seg en smell mot hodet i løpet av en kamp, så fortsetter han å spille ut kampen.

Men langtidskonsekvensene av disse små hodesmellene er usikre. Dette kommer frem i en nylig publisert artikkel i Neurosurgery.

 

Dataene stammer fra en undersøkelse i Tippeligaen hvor man etter hver kamp fulgte opp de hodesmellene som hadde skjedd i kampen. Gjennom to sesonger var det i alt over 200 slike tilfeller hvor enkeltspillere fikk seg en smell mot hodet og ble liggende på bakken, men kun 7 hjernerystelser ble rapportert!

 

Blodprøver og reaksjonstester etter en smell

Forskningsgruppen med lege Truls Straume-Næsheim i spissen gjennomførte blodprøvetesting og databaserte reaksjonstidstester på spillerne med en hodesmell etter kampen.

Testing av reaksjonstid dagen etter kamp avslørte lett nedsatt reaksjonstid også hos spillere som ikke erkjente at de hadde hatt en hjernerystelse, eller som opplevde at de hadde noen symptomer eller plager etter smellen. På den annen side kunne ikke blodprøvene avdekke at det hadde skjedd noen skade i nervevevet.

 

Blodprøvedataene er publisert i en egen artikkel i Neurosurgey i 2008.

 

 

En av de vanligste mekanismer for hodeskader i fotball er at spilleren blir truffet av motspillers albue i en hodeduell, eller av andre deler av armen.

 

I mange av disse situasjonene blir dessverre albuen brukt aktivt eller med tydelig intensjon om å ramme motspiller, i eller over skulderhøyde, slik bildet viser.

 

Langtidskonsekvenser usikre

Spillerne i prosjektet til Straume-Næsheim ble også testet før neste sesong, og alle tester var da innenfor normalområdet, også hos de som hadde hatt én eller flere hodesmeller i sesongen før, selv om denne gruppen presterte litt dårligere enn sine uskadde lagkamerater. Det er derfor ikke holdepunkter for å si at noen spillere i Tippeligaen har tatt skade av slike hodesmeller på kort sikt, men langtidskonsekvensen av slike skader er usikker.

 

Nye retningslinjer for håndtering av hjernerystelser kommet

Et nytt diagnostisk hjelpemiddel, "SCAT2", for idrettsutøvere med mistanke om hjernerystelse er nylig blitt utarbeidet av en internasjonal ekspertgruppe bestående av leger og hjerneforskere.

Mer om SCAT2.