Informasjon om en nyhet med tittelen Forskningsdagene 2002 ved Norges idrettshøgskole - Tema: forebygging av idrettsskader
Forskningsdagene 2002 ved Norges idrettshøgskole - Tema: forebygging av idrettsskader
Introduksjon
En av seks personskader i Norge er en idrettsskade. Idrettsskader og forebygging av disse er tema i forbindelse med Forskningsdagene 2002 på Norges idrettshøgskole (NIH), torsdag 26. september kl. 18 - 21.45. Alle ønskes velkommen. FRI ENTRE!
Av idrettene er det fotball, håndball og ulike skiaktiviteter som peker seg ut med den største andelen skader. Senter for idrettsskadeforskning ble etablert på NIH i mai 2000 og har som formål å forebygge idrettsskader gjennom et langsiktig forskningsprogram. Senteret vil presentere noen av sine forskningsprosjekter og publikum ønskes velkommen til en rekke interessante foredrag. Senter for idrettsskadeforskning er finansiert med midler fra Kulturdepartementet, Norges idrettsforbund og Olympiske komitè, Norsk Tipping og Pfizer AS.
Tema for forskningsdagene 2002 ved Norges idrettshøgskole er forebygging av idrettsskader. Senter for idrettsskadeforskning er representert gjennom fem spennende foredrag!
Program i pdf-format.
Er idrettsskader et samfunnsproblem?
Roald Bahr, dr.med, professor og leder for Senter for idrettskadeforskning ved NIH
Kl. 18 - 18.45, Auditorium B
En av seks personskader i Norge er en idrettsskade, og av idrettene er det fotball, håndball og ulike skiaktiviteter som peker seg ut med den største andelen skader. Professor Roald Bahr vil i sitt foredrag vurdere om det virkelig er sunt å drive med disse idrettene.
Alvorlige kneskader ved ekstrem utøvelse av alpin skiidrett - kan vi unngå det?
Stig Heir, overlege på Martina Hansens hospital, stipendiat ved NIH
Kl. 19 - 19.45 i auditorium B
Moderne alpinsko og bindinger er ikke konstruert for å beskytte knærne mot alvorlige skader. For å kunne redusere tallene på alvorlige kneskader må vi vite mer om selve skademekanismene og i hvilke situasjoner skadene oppstår. En 3-dimensjonal fremstilling og analyse av kneskader i ekstrem skikjøring som f.eks. freestyle kulekjøring vil gi oss kunnskap som kan anvendes i forebygging av alvorlige skader også hos barn og ungdom.
Kneskadene - hvordan skjer de?
Tron Krosshaug, stipendiat ved NIH
Kl. 19 - 19.45, auditorium C
Før vi vet hvordan man best kan forebygge idrettsskader er det nødvendig å kjenne skademekanismene. Vi har utviklet en teknikk der vi ved hjelp av datamodellering kan rekonstruere skadesituasjoner tatt opp på video. I første omgang vil vi benytte denne metoden til å studere korsbåndsskader i håndball og alpin skisport.
Kan korsbåndskader forebygges?
Grethe Myklebust, fysioterapeut og stipendiat ved NIH
Kl. 20 - 20.45, auditorium B
Korsbåndskader er et stort problem i de fleste ballidrettene og kvinner er spesielt utsatt for denne skaden. Fysioterapeut og stipendiat Grethe Myklebust vil i sitt foredrag gå igjennom hvordan vi kan redusere antall korsbåndskader i kvinnehåndball ved hjelp av et enkelt treningsprogram.
Forebygging av Fotballskader
Lars Engebretsen, klinikkdirektør ved Ullevål sykehus, professor og leder for Senter for idrettsskadeforskning ved NIH
Kl. 21 - 21.45, auditorium C
Foredraget vil berøre følgende spørsmål: Betyr skader noe for resultatet i fotball? Kan treneren påvirke skadeomfanget og dessuten hva bør du som trener vite om forebygging? I tillegg vil professor Lars Engebretsen snakke om skader og resultater fra A-landslaget.