Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen FIFA hyller norsk innsats

FIFA hyller norsk innsats

Introduksjon

NFF, dommere og resten av fotballfamilien går til kamp for å beskytte spillerne.

 

Selv om store deler av verden og samfunnet ellers utvikler seg framover, er ikke skadestatistikken i fotball lystig lesning. Antall skader som følge av tøffe dueller og taklinger har økt de siste årene.

 

Senter for idrettsskadeforskning har sammen med FIFA og NFF gått inn for å prøve og snu utviklingen. I årets Tippeliga-sesong er målet at tøffe og sene taklinger skal reduseres, og med det gi færre situasjoner der spillerne utsettes for fare.

 

Skal straffes hardt

Reglene som skal forhindre stygge taklinger og albuebruk i dueller finnes allerede, det er altså ikke snakk om nye regler. Forskjellen er at de nå skal håndheves strengere.

 

Situasjoner der en spiller utsetter en annen spiller for fare skal oftere gi direkte rødt kort.

 

– Vi må beskytte spillerne mot skader og risikosituasjoner for skader. Regelverket i fotball er ment å beskytte spillerne og spillet, sier Thor Einar Andersen, seniorforsker ved Senter for idrettsskadeforskning. – Nå er det opp til dommerne å håndheve reglene.

 

Alle dommerne som skal dømme i Tippeligaen er nøye instruert i hvordan reglene skal håndheves. I tillegg er det holdt kurs/foredrag for alle trenerne og spillerne i Tippeligaen om innskjerpingen.

 

Støtte fra høyeste hold

 ”Dommerprosjektet” ble lansert under en pressekonferanse på Ullevål Stadion onsdag 16. mars. Tilstede var presidenten i FIFAs medisinske komité, Michel D’Hooghe.

 

– Jeg vil gratulere Andersen og NFF med dette initiativet som vil bli fulgt tett av FIFA og UEFA, sa presidenten til de frammøtte pressefolkene.

 

– Vi starter nå opp med en modig medlemsnasjon, og om fem år er jeg sikker på at vi vil se en endring over hele verden, sier Michel D’Hooghe og fulgte opp med; – Både Blatter og Platini verdsetter tiltak som gjør fotballen mer fair både på og utenfor banen.

 

 

 

I Tippeligasesongen 2010 ble alle skader registrert av stipendiat ved Senter for idrettsskadeforskning John Bjørneboe. Det samme gjentas i årets sesong for å se hvilken effekt Dommerprosjektet har.

 

– Ikke bra for sporten

Michel D’Hooghe trakk fram erfaringer FIFA har gjort seg ved de tidligere VM i fotball for menn. I Japan og Sør-Korea i 2002 ble det registrert tolv alvorlige skader. Før Tyskland-VM i 2006 ble håndhevingen av reglene skjerpet. Resultatet ble to skader…

 

– Disse situasjonene er ikke bra for sporten, mener presidenten. Spillerne og dommerne er viktige forbilder, og unge talenter blir påvirket av heltene sine.

 

Dommersjef Rune Pedersen stemmer i i et intervju med TV 2 Sporten: – Det har kanskje vært en tendens til negativt fokus på slike taklinger tidligere. Dommerne ønsker ikke, som publikum, at de teknisk gode spillerne skal bli taklet ut av kampen, understreker Pedersen.

 

Thor Einar Andersen er enig, og legger til: – Vi håper at disse holdningene vil forplante seg nedover i breddefotballen. Forhåpentligvis vil strengere håndhevelse av eksisterende regelverk føre til færre skader slik at de beste spillerne er på banen og ikke på tribunen.