Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Er det på tide å legge opp? - En ny gjennomgang av retningslinjene for tilbakekomst til vridningsidretter etter en fremre korsbåndskade

Er det på tide å legge opp? - En ny gjennomgang av retningslinjene for tilbakekomst til vridningsidretter etter en fremre korsbåndskade

Introduksjon

I marsnummeret av British Journal of Sports Medicine har fysioterapeut Grethe Myklebust og professor Roald Bahr gjennomgått all tilgjengelig litteratur på konsekvensene av en fremre korsbåndskade og kritisk gjennomgått retningslinjene for tilbakekomst til idrett. Artikkelen viser at idrettsutøvere med en fremre korsbåndskade risikerer å utvikle slitasjegikt (artrose) i ung alder, uavhengig av om korsbåndet ble rekonstruert etter skaden eller behandlet konservativt.

 

Flere studier har vist at idrettsutøvere kommer raskt tilbake til idrett på samme nivå etter en korsbåndskade, og at dette gjelder uavhengig av om behandlingen er operativ eller konservativ. Samtidig slutter korsbåndskadde utøvere tidligere med sin idrett enn utøvere uten en korsbåndskade.

 

Ved å fortsette med vridningsidretter er det en risiko for å få en ny skade av det rekonstruerte korsbåndet, eller en skade av de andre strukturene i kneet (menisker, brusk eller andre leddbånd). Ulike studier har vist at 2,3% - 13% av de som får rekonstruert et nytt korsbånd får en reskade når de fortsetter med sin idrett. Vi vet ikke om den nye skaden skjer hyppigere i det rekonstruerte korsbåndet enn i det friske kneet, og vi kjenner heller ikke til graden av menisk og bruskskader relatert til videre idrettsaktivitet, men nær alle reskadene rapportert i studiene som ble gjennomgått skjedde i vridningsidretter. Konsekvensene av skaden kan bli alvorlig i form av tidlig utvikling av slitasjegikt (artrose) i kneet. Allerede etter kun 10 år har om lag 50% av utøverne slitasjeforandringer i kneet og dette skjer uavhengig av om utøveren har fått rekonstruert korsbåndet eller er behandlet konservativt. Etter 15-20 år vil nesten alle pasientene ha utviklet kneleddsartrose etter en fremre korsbåndskade. Vi vet ikke om denne økte risikoen for kneleddsartrose er et resultat av den opprinnelige skaden eller skyldes fortsatt deltagelse i vridningsidretter. Et nytt korsbånd gir utøveren et stabilt kne og gjør utøveren i stand til å fortsette med idrett, men det sikrer ikke en friskt kne i fremtiden.

 

Det presiseres i artikkelen at det er helsepersonelts ansvar å gi utøverne best mulig informasjon om mulige konsekvenser ved å fortsette med vridningsidretter. Dette for å sikre at utøverens valg er basert på alle sider ved det å fortsette med vridningsidretter, også de negative.

 

Les artikkelen her.