Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Enkelt spørreskjema kan erstatte dyre undersøkelser

Enkelt spørreskjema kan erstatte dyre undersøkelser

Introduksjon

Lege og forsker Anders Hauge Engebretsen har vist at det går an å identifisere fotballspillere med økt skaderisiko på en billig og effektiv måte. Fredag 7. januar disputerte han på temaet.

Før 2004-sesongen fylte 508 spillere fra 31 forskjellige lag fra herrenes 1.-3. divisjon på Østlandet ut et spørreskjema og gjennomgikk omfattende testing.

 

Testingen inkluderte hurtighet, spenst, styrke, balanse og klinisk undersøkelse av ankel, kne, hamstring og lyske.

 

Det viste seg at spørreskjemaet alene klarte å finne utøvere med en høyere risiko for skade.

 

Enkel identifikasjon av spillere med økt skaderisiko, og dermed størst behov for forebyggende tiltak, kan gjøres uten dyre og omfattende tester.

 

Dette vil bety mye for lag nedover i divisjonssystemet med mindre ressurser enn eliteserielagene.

 

Tidligere skade gir høyere risiko

De vanligste skadetypene i fotball er ankelovertråkk, vridninger av kne og strekkskader av hamstring- og lyskemuskulaturen.

 

I sin avhandling Football and injuries – screening, risk factors and prevention fastslår Anders Hauge Engebretsen at tidligere skade er den aller viktigste risikofaktoren i ankel-, hamstring- og lyskeskader, og resulterer i mer enn dobbelt så høy risiko.

 

Jo flere tidligere skader og kortere tid siden siste skade, desto høyere risiko. Engebretsen fant i tillegg at spillere som blir bedømt til å ha svak lyskemuskulatur ved klinisk undersøkelse har mer enn firedoblet risiko for å pådra seg en lyskeskade.

 

Utover dette bidro ikke tilleggsinformasjon fra tester på hurtighet, spenst, styrke, balansetester og funksjons-score i identifiseringen av risikoutøvere.

 

Ingen trening, ingen effekt

Det ble også forsøkt å forebygge skader i studien. Dessverre var oppslutningen om de forebyggende øvelsene for dårlig, noe som gjør det umulig å konkludere med om treningsprogrammene hadde kunnet forebygge skader eller ikke.

 

Veilederne for doktogradsprosjektet har vært professorene Lars Engebretsen og Roald Bahr.

 

Les mer om prosjektene til Anders. 

 

 

Prøveforelesningen og disputas

 

Oppgitt emne for prøveforelesningen lyder: "Belastningsskader i fotball. Hvilke skader er vanligst og hvordan kan de registreres?"

 

Prøveforelesningen fant sted 6. januar kl. 15:15-16:15 i Auditoriet i Kreftsenteret, Oslo Universitetssykehus, Ullevål, Kirkeveien 166.

 

Disputas på avhandlingen "Football and injuries – screening, risk factors and prevention", 7. januar kl. 10:15 (Gamle festsal, Urbygningen, Universitetet i Oslo, Karl Johans gate 47).

 

 

Bedømmelseskomité

 

1. Opponent: Professor Jan Ekstrand, Avdeling for Samhällsmedicin, Linköping Universitet, Sverige.

2. Opponent: Overlege Per Holmich, Ortopædkirurgisk avdeling, Amager Hospital, København, Danmark.

3. Medlem av bedømmelseskomitéen: Professor dr. philos. Inger Holm, Klinikk for Klinisk Service, Oslo Universitetssykehus, Norge.

 

Disputasleder: Professor Jan Erik Madsen, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo, Norge.