Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen En ny metode for registrering av belastningsskader i idrett

En ny metode for registrering av belastningsskader i idrett

Introduksjon

"Belastningsskader er en stor utfordring i forskningen på idrettsskader da det er vanskelig å måle belastningsskadenes forekomst og alvorlighetsgrad,” sier førsteforfatter Benjamin Clarsen.

Utfordringen ble tatt på alvor.

En nylig publisert artikkel i British Journal of Sports Medicine beskriver en ny metode for registrering av belastningsskader i idrett.  

 

“Tidligere studier har vist at belastningsskader er svært vanlig i idrett, men dagens skaderegistreringsmetoder klarer ikke å fange opp hvor problematisk belastningsskader kan være,” sier Ben (bildet).

 

I artikkelen presenteres en ny tilnærming som kan fange opp den reelle forekomsten av belastningsproblemer.

 

Et nytt spørreskjema ble utviklet for å fange opp belastningsskader, og det ble ukentlig testet ut på en gruppe idrettsutøvere i løpet av en 13 ukers studieperiode.

 

Sammenligning med standard skaderegistreringsmetoden

 

For å validere den nye metoden mot standardmetode (registrering av fraværsdager grunnet skaden) ble det gjennomført en prospektiv studie av 313 elite utøvere fra 5 forskjellige idretter (langrenn, innebandy, håndball, landeveis sykling og volleyball).

 

Begge metodene ble anvendt parallelt over 13 uker, og resultatene ble sammenlignet.

 

Et totalt forskjellig bilde

Til forskjell fra standardmetode ble det med den nye metoden registrert 10 ganger så mange belastningsproblemer som ved den tradisjonelle metoden og viste at 75% mot 11% av utøverne hadde et belastningsproblem i løpet av den 3 måneders lange studieperioden. Den nye metoden ga også et mer nyansert bilde av hvordan en belastningsskade påvirker en utøvers deltakelse i trening og konkurranse, treningsvolumen og -prestasjon.

 

Et nytt forskningsfelt

Artikkelen er starten på et nytt forskningsfelt ved Senter for Idrettsskadeforskning: Forebygging av belastningsskader i idrett.

 

“Ved å bruke denne nye metoden kan vi fange opp viktige og utfordrende skadeutfordringer i idrett,” sier medforfatter Dr Grethe Myklebust. “Faktisk,” legger hun til, “bruker vi metoden allerede i flere spennende prosjekter!”

 

Prosjektet ledes av Professor Roald Bahr.

 

Les artikkelen i British Journal of Sports Medicine.