Informasjon om en nyhet med tittelen En ikke-operativ behandlingsalgoritme fungerer bra for barn med korsbåndskader
En ikke-operativ behandlingsalgoritme fungerer bra for barn med korsbåndskader
Introduksjon
Resultater fra en norsk langtidsstudie ble nylig publisert i British Journal of Sports Medicine, og de kliniske funnene kan betegnes som gode for de fleste av barna 2-4 år etter skaden.
Hensikten med studien var å undersøke knefunksjonen hos barn med ACL ruptur gjennom en ikke-operativ behandlingsalgoritme.
46 barn er inkludert og i hovedarbeidet til fysioterapeut og stipendiat Håvard Moksnes publiseres data med 2 års oppfølging av disse.
Håvard har sammen med ortoped Lars Engebretsen fulgt disse barna over flere år og samlet inn informasjon om følgende for å bedømme graden av knefunksjon i perioden etter skaden:
barnas aktivitetsnivå, lårstyrke, knestabilitet under funksjonelle hinketester og andre kliniske undersøkelser
Barna presterer bra i begge bein
Hovedfunn i artikkelen er at 78% av de 46 barna ikke er operert ved siste oppfølging, og at de presterer symmetriske resultater for skadet og frisk side i forhold til styrketester og hinketester.
Samtidig rapporterer 91% at de gjennom oppfølgingsperioden har fortsatt med regelmessig deltagelse i gymtimer og fysisk aktivitet på fritiden.
Rund en tredjedel av barna har endret sin hovedaktivitet fra nivå 1 til nivå 2 - som betyr mindre vridningsaktiviteter.
Oppfølgingsstudien har også avdekket at disse barna har en relativt lav forekomst (13%) av meniskoperasjoner i populasjonen gjennom oppfølgingsperioden.
Må trene jevnt og trutt
Forfatterne bak dette store oppfølgingsprosjektet konkluderer med at majoriteten av barna med korsbåndskade som har oppstått i 10-12 års alderen ser ut til å klare seg uten operasjon hvis de følger en klar rehabiliteringsplan.
Hovedbudskapet fra fysioterapeut Håvard Moksnes derimot er at disse barna er nødt til å følge et strukturert treningsopplegg med styrke, hopp og hink, gjerne på ujevn underlag for å trigge leddstabilitet ytterliggere.
- Du må trene jevnt og trutt, sier Håvard. Hopp og hink er morsommere enn vanlig knebøy. Bruk fantasi for å gjøre treningen variert.
Dette arbeidet er hovedartikkelen i Håvard Moksnes sin doktorgradsavhandling, som han skal forsvare i mai i år.
Studien er et samarbeidsprosjekt av NIMI, Oslo Universitetssykehus, Norsk Forskningssenter for Aktiv Rehabilitering og Norges idrettshøgskole.
Studien ble ledet av Håvard Moksnes, sammen med Lars Engebretsen, Ingrid Eitzen og May Arna Risberg.
Les artikkelen i British Journal of Sports Medicine
Øvelser for å trene opp styrke og stabilitet i kne (artikkel i Dagbladet, pdf)