Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Disputas om biomekanikk, knebelastning og korsbåndskader

Disputas om biomekanikk, knebelastning og korsbåndskader

Introduksjon

Fredag 1.november forsvarte lege og forsker Eirik Klami Kristianslund sin doktoravhandling «Motion analysis of drop jumps and cutting maneuvers» der han har undersøkt hvordan kvinnelige elitehåndballspillere gjennomfører hopp og fintebevegelser.

 

Tidligere forskning tilsier at spillernes knebelastning påvirker risikoen for en fremre korsbåndskade. Hvert år opereres omtrent 1600 nordmenn for fremre korsbåndskader, og de fleste skader seg i ballidretter.

 

En korsbåndskade setter utøveren ut av spill i 6-12 måneder, og mange må avslutte idrettskarrieren. På sikt utvikler mange tidlig slitasjegikt som en konsekvens av skaden.

 

 

Korsbåndskader kan forebygges

 

Heldigvis kan mange av skadene forebygges, og med riktig trening kan skadeforekomsten reduseres mer enn 60%.

 

Trening av finteteknikken er en viktig del av slik trening, og Kristianslund (bilde) og medarbeidere fant at en finteteknikk med smale finter, knær over tær og tålandinger kan redusere knebelastningen betraktelig.

 

En fallhoppbevegelse anvendes ofte for å plukke ut spillere med dårlig knekontroll.

 

Fra en sammenlikning av hopp- og fintebevegelser rapporterer Kristianslund at det var liten sammenheng mellom hvilke utøvere som har høy knebelastning i de to bevegelsene. Dette viser problemene med å bruke hopptester til å vurdere skaderisikoen, ettersom skaden vanligvis skjer i fintebevegelser.

 

 

 

 

Avhandlingen viser også at noen metoder for selve bevegelsesanalysen kan påvirke resultatene og lede til feil konklusjoner. Metodevalg kan være et problem med tidligere studier, og funnene vil ha betydning for valg av metoder i fremtidig bevegelsesanalyse.

 

 

For å gi klare svar om skaderisiko er man nødt til å teste utøvere før de blir skadet og undersøke forskjellene mellom de som skader seg og de som holder seg skadefrie.

 

1000 kvinnelige elite håndball- og fotballspillere testet siden 2007

Doktorgradsprosjektet er en del av et større prosjekt i eliteserien for kvinner i håndball og fotball som er i ferd med å fullføres. Når prosjektet er fullført vil vi ha mer kunnskap om hva som øker risikoen for fremre korsbåndskader, og hvordan spillerne bør trene for å unngå framtidige skader

 

 

Første amanuensis Tron Krosshaug har vært hovedveileder for Eirik sammen med Professor Lars Engebretsen og Professor Roald Bahr.

 

 

Les mer om Eiriks prosjekter og publikasjoner. 

 

 

Program for 1.november (Grønt Auditorium, Labbygget, Ullevål Sykehus)

10:15 - 11:00 Prøveforelsning "The biomechanics of knee injuries: mechanisms and risk factors, evidence and knowledge gaps”

13:15 - 16:00 Avhandlingsforedrag med etterfølgende diskusjon


 

 

Opponenter

James A Ashton-Miller, Biomechanics Research Laboratory, Department of Mechanical Engineering, University of Michigan, Ann Arbor, USA

Romain Seil, Department of Ortopaedic Surgery, Centre Hospitalier of Luxembourg, Clinique d'Eich, Luxembourg.

 

Leder av komiteen: Inger Holm, Division of Surgery and Clinical Neurosurgery, Oslo University Hospital, Rikshospitalet, Oslo, Norway.

 

Disputasleder: Jan Erik Madsen, Ortopedisk avdeling, Ullevål sykehus

 

Velkommen!

 

Prøveforelesning og disputas vil foregå på engelsk.