Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Bruskskader ved korsbåndskader gir ikke tilleggsplager

Bruskskader ved korsbåndskader gir ikke tilleggsplager

Introduksjon

En nylig gjennomført studie publisert i European Society of Sports Traumatology Knee Surgery and Arthroscopy (KSSTA), viser ingen forskjell i funksjon ved bruskskade i korsbåndskadet kne før operasjon, men lite er kjent om langtidseffekt av denne bruskskaden.

Et ødelagt fremre korsbånd øker risikoen for slitasje i kneet med smerter og funksjonsinnskrenking som sluttresultat.

 

Det er imidlertid ikke kjent om bruskskader i kneet gir tilleggsplager om korsbåndet rekonstrueres mindre enn ett år etter skaden.

 

Funnene vil få konsekvenser for hva som bør gjøres operativt i tillegg til å rekonstruere korsbåndet.

 

Etter forslag fra Senter for idrettsskadeforskning ble Norsk Korsbåndregister etablert i 2004. Data fra registeret er i denne studien brukt for å sammenlikne en gruppe pasienter med korsbånds- og bruskskade i kneet med en gruppe pasienter som kun hadde korsbåndskade.

 

Et spørreskjema (KOOS) som pasientene fylte ut i forbindelse med rekonstruksjonen av korsbåndet ble brukt for å måle knefunksjonen. Spørreskjemaet inneholder spørsmål om smerte og om utvalgte funksjonelle aktiviteter.

 

Resultatene fra KOOS-spørreskjemaet viser ingen forskjell mellom gruppene ved operasjonstidspunktet. Det ser altså ikke ut som bruskskader tidlig i forløpet etter korsbåndskader gir symptomer.

 

Om operasjoner gjøres på bruskskaden på dette tidspunktet, gjøres det for å hindre framtidige plager. Det er imidlertid fortsatt ukjent om bruskskader tidlig i forløpet gir slitasje, smerter og nedsatt knefunksjon senere. Pasientene i denne studien vil derfor følges videre for å kartlegge dette.

 

Studien viser at viktige kliniske problemstillinger, som for eksempel hvordan idrettsutøvere skal behandles operativt, er forhold som kan belyses av et korsbåndregister.

 

Studien ble ledet av Vegar Hjermundrud i samarbeid med Tonje Kvist Bjune, May Arna Rissberg, Lars Engebretsen og Asbjørn Aarøen

 

Les artikkelen