Informasjon om en nyhet med tittelen Balansetrening forebygger ankelskader
Balansetrening forebygger ankelskader
Introduksjon
Senter for idrettsskadeforskning er involvert i det hittil største forskningsprosjektet på forebygging av ankelskader. Foreløpige resultater fra undersøkelsen, som er gjennomført av stipendiat Evert Verhagen ved Vrije universitet i Amsterdam, legges frem på Idrettsmedisinsk Høstkongress i Trondheim 2. november.
Resultatene viser at risikoen for ankelskader var nesten halvert blant utøvere som gjennomførte et sansemotorisk treningsopplegg på balansebrett. I alt 118 dame- og herrelag i 2. og 3. divisjon i nederlandsk volleyball deltok i studien gjennom sesongen 2001-2002 med ca 10 spillere på hvert lag. Halvparten av lagene deltok i intervensjonsopplegget, mens den andre halvparten trente som vanlig. Intervensjonen besto i sansemotorisk trening i form av balanseøvelser.
Evert Verhagen har sett nærmere på hvordan balansetrening kan forebygge ankelskader
Forsøk på å forebygge ankelskader i idrett har i hovedsak dreid seg om tre ulike tiltak - taping av ankelen, bruk av ankelortoser (støtteskinner for ankelen), og trening på balansebrett for å bedre sansemotorisk funksjon og å styrke muskulaturen i ankelleddet. En gjennomgang av litteraturen viser at bruk av tape eller ortose reduserer risikoen for leddbåndskader i ankelen, i hvert fall blant utøvere med tidligere ankelskader. Likevel gir disse tiltakene uønskede bivirkninger (tapen løsner underveis i spillet, ukomfortabel i bruk, irriterende på hud, og store kostnader). Det tredje tiltaket - balansetrening for å bedre sansemotorisk funksjon - har ikke de samme bivirkningene og det kan se ut som slik trening har en tilsvarende effekt. Dette er undersøkt i fotball (Tropp et al. 1995) og volleyball (Bahr et al.1997), men begge studiene har metodiske mangler som gjør at det er vanskelig å tilskrive effekten til balansetreningen alene. Denne studien har derfor testet er på effekten av et forebyggende sansemotorisk treningsprogram på balansebrett hos nederlandske volleyballspillere i 2. og 3. divisjon i en randomisert kontrollert studie. Hensikten var å besvare følgende spørsmål: Hva er effekten av trening på balansebrett på risikoen for akutt leddbåndskader i ankelen hos volleyballspillere? Hva er kostnadseffektiviteten av et slikt program? Hvilke faktorer bestemmer deltagelse i treningsprogrammet som en del av den vanlige treningen?
Les abstract fra idrettsmedisinsk høstkongress, Trondheim 2002 her.