Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Arnhild Bakken vant stor nasjonal forskningspris og Roald Bahr utnevnt som æresmedlem i norsk idrettsmedisin

Arnhild Bakken vant stor nasjonal forskningspris og Roald Bahr utnevnt som æresmedlem i norsk idrettsmedisin

Introduksjon

Forskere fra Norges idrettshøgskole og Senter for idrettsskadeforskning ble de store prisvinnerne på årets Skandinaviske Idrettsmedisinsk Høstkongress på Norefjell.

Glade prisvinnere fra venstre: Joar Harøy, Stig Haugsbø Andersson, Guro Pauck Bernhardsen, arrangør og Arnhild Bakken.

Nær 550 påmeldte forskere og klinikere fra inn- og utland var til stede for å markere norsk og internasjonal idrettsmedisin og bidra til et faglig program av ypperste klasse.

Hovedtemaene på kongressen var skulder- muskel- og seneskader, fysisk aktivitet og helse, trenings- og helsetrender. Programmet ble som alltid krydret med et bredt utvalg av praktiskrettede workshops.


Spenning rundt AlfaCare-prisen

Tradisjonen tro deles AlfaCare-prisen ut under den årlige Idrettsmedisinske Høstkongressen for beste frie foredrag.

De 6 nominerte forskere «konkurrer mot hverandre» med hvert sitt tilmålte 10-minutters foredrag. Vinneren mottok et reisestipend på 15.000 kroner, og andreplassen fikk et stipend på 5.000 kroner.

Helt på topp denne gangen havnet Arnhild Bakken, stipendiat på Seksjon for idrettsmedisinske fag og Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole.

På vegne av prosjektgruppen holdt Arnhild et glitrende foredrag med tittel: «The 9+ is a poor screening test for lower extremity injuries in professional male football».

Stolte veiledere og medarbeidere til prosjektet er forskere ved Senter for idrettsskadeforskning og Aspetar Orthopeadic and Sports Medicine Hospital, Qatar.

Et trinn lenger ned på podiet havnet Guro Pauck Bernhardsen, stidendiat ved Seksjon for idrettsmedisinske fag med "Birth weight and cardio-metabolic risk factors in children – do physical activity modify the association?".

Et trinn lenger ned på podiet havnet Guro Pauck Bernhardsen, stidendiat ved Seksjon for idrettsmedisinske fag med "Birth weight and cardio-metabolic risk factors in children – do physical activity modify the association?".

Også Hege Grindem, seniorforsker ved Seksjon for idrettsmedisinske fag ble nominert til finaleheatet blant 25 innsendte abstracts; en knallsterk prestasjon.


Pitching award - posterpris

Sammen med et nytt konsept ble 8 kandidater plukket ut til å presentere sine arbeid i posterform og på 2 minutter. Kandidatene la mye kreativitet i sine fremføringer. Prisen for beste posterpresentasjon ble i år delt ut for første gang, og de utvalgte kandidatene fikk fortjent oppmerksomhet for sine studier.

Prisen på kr 2.500,- gikk til Joar Harøy, stipendiat ved Seksjon for idrettsmedisinske fag og Senter for idrettsskadeforskning for sitt arbeid ”Including the Copenhagen adduction exercise in the FIFA 11+ provides missing hip adduction strength effect"


NIMI-prisen

Stig Haugsbø Andersson og kolleger fra Senter for idrettsskadeforskning stakk i år avgårde med den gjeve NIMI-prisen.

NIMI-prisen for «beste publikasjon i et internasjonalt tidsskrift» i tidsrommet 01.09.15–01.09.16 ble denne helgen delt ut for 13. gang.

Artikelen juryen satte mest pris på var altså "Preventing overuse shoulder injuries among throwing athletes: a cluster-randomised controlled trial in 660 elite handball players", ledet av Stig Haugsbø Andersson med flere fra Senter for idrettsskadeforskning og Norges idrettshøgskole.


Roald Bahr – nytt æresmedlem i norsk idrettsmedisin

Under høstkongressen ble professor og leder for Senter for idrettsskadeforskning Roald Bahr utropt til NIMFs 8. æresmedlem.

I begrunnelsen for denne ærefulle utnevnelsen ble Bahr omtalt som "Gudfar" til Grunnkurs i idrettsmedisin for leger og fysioterapeuter i Trondheim, sammen med Torbjørn Grøntvedt og Sigbjørn Hammer.

Bahr var også pådriver og redaktør, sammen med Sverre Mæhlum, for den første Idrettsskadeboka. Videre har han vært leder av Nasjonalt Råd for fysisk aktivitet og leder for NIMF (1997-99). Bahr har publisert mer enn 200 forskningsartikler og han har veiledet hele 23 kandidater til dr.grad.