Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Antall korsbåndskader halvert de to siste sesongene!

Antall korsbåndskader halvert de to siste sesongene!

Introduksjon

På idrettsmedisinsk høstkongress i Oslo presenterte Arnhild Skjølberg og Grethe Myklebust den hyggelige nyheten at antallet fremre korsbåndskader på kvinnesiden er halvert de to siste sesongene.

Dårlig oppfølging av tidligere forebyggingsprogram 

Skjølberg og Myklebust har fulgt skadeforekomsten i kvinnehåndball etter den forebyggende intervensjonen ble avsluttet i 2001. Intervensjonen besto av et nevromuskulært treningsprogram som ga en betydelig reduksjon i antall korsbåndskader, spesielt i eliteserien. Antallet skader økte betydelig de 4 første sesongene etter at intervensjonen ble avsluttet. Dette kan skyldes at oppfølgingen av det forebyggende programmet var dårlig i de første sesongene etter intervensjonen.

 

Formidling av skadeforebyggende programmer har gitt resultater

Formidling av kunnskap ble vesentlig og den forebyggende DVDen ”Achilles” ble distribuert gratis og presentert rundt omkring i landet for trenere og ledere høsten 2005. Dette, i tillegg til mye oppmerksomhet rundt den forebyggende juniorhåndballstudien til Olsen og medarbeidere, kan ha økt oppmerksomheten rundt forebyggende tiltak. Også i tiden fremover bør det settes fokus på formidling, og informasjon om skadeforebyggende tiltak rettet mot trenere og klubber bør prioriteres. DVDen ”Skadefri” er nå lansert og håpet er at enda flere bruker kunnskapen vi nå har om hvordan en kan unngå å få en korsbåndskade.

 

Les VG-artikkel her