Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Anine Nordstrøm disputerer 4.Oktober 2024

Anine Nordstrøm disputerer 4.Oktober 2024

Introduksjon

Anine Nordstrøm forsvarer sin doktorgrad: "Injuries in junior and senior ice hockey: burden and potential risk factors".

Nyheter hovedbilde

Dato for disputas: Fredag 4. Oktober 2024

Sted: Gamle festsal, UiO

Klokkeslett prøveforelesning: 10.15 – 11.00: "Mental health in Elite sport Activity"

Klokkeslett forsvar av avhandling: 13.15 – 16-15: "Injuries in junior and senior ice hockey: burden and potential risk factors"

Språk: Engelsk

KOMITÈ

Leder: Asbjørn Årøen, Professor II, Akershus Universitetssykehus

Førsteopponent: Frida Eek, Associate Professor, Lund Universitet, Sverige

Andreopponent: Elizabeth A. Arendt, Professor, Univeristy of Minnesota, USA

Veiledere:

Hovedveileder:
Ove Talsnes, Førsteamanuensis, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo

Biveiledere:
Roald Bahr, Professor, Institutt for Idrettsmedisinske fag, Norges Idrettshøgskole og leder Senter for Idrettsskadeforskning

Lars Nordsletten, Professor, Ortopedisk klinikk, Universitetet i Oslo

Bakgrunn for prosjektet (korte trekk):

Ishockeyspillere har stor risiko for akutte skader som forårsaker fravær fra trening og kamp, men siden tidligere epidemiologiske studier i ishockey på elitenivå har anvendt tradisjonell skaderegistrering med fravær eller medisinsk undersøkelse som definisjon på skade, vet vi lite om omfanget av sykdom og belastningsskader i ishockey.

Formålet med denne avhandlingen var å undersøke omfanget av alle helseproblemer blant mannlige profesjonelle og elite junior ishockeyspillere, og å undersøke potensielle risikofaktorer for helseproblemer: (i) fysisk form før sesong og (ii) trening og kampbelastning.

Avhandlingen er basert på to separate forskningsprosjekter; to prospektive kohortstudier på mannlige profesjonelle og junior elitespillere.

Vi fant at 40% av profesjonelle og 25% av juniorspillere rapporterte symptomer fra skade eller sykdom, og 20% av profesjonelle og 16% av juniorspillere opplevde til enhver tid helseproblemer med en substansiell negativ innvirkning på trening og prestasjon.

Vi brukte en skaderegistreringsmetode som er designet for å fange opp hele omfanget av helseproblemer, inkludert sykdom og belastningsskader. Våre data viste likevel at akutte skader representerte det største problemet. Skaderegistrering med fravær fra trening/kamp som definisjon på skade er derfor antakeligvis tilstrekkelig ved registrering av skader i ishockey. Vår registrering fanget likevel et større omfang av belastningsskader enn tradisjonell skaderegistrering. I vår studie fremsto ikke dårlig fysisk form som en risikofaktor for sykdom eller skade blant profesjonelle spillere. Trenings- og kampbelastning fremsto ikke som risikofaktorer for akutte eller belastningsskader blant junior elitespillere.

Sykehuset Innlandet har bidratt med finansiering til dette prosjektet (sammen med OSTRC).